Mircea Coșea, despre Ordonanța Austerității: N-are nicio noimă. Gândiți-vă că sunt oameni care nu știu dacă o să mai primească leafa atât cât o aveau până acum. E lipsă de respect față de populație (VIDEO)

Mircea Coșea, despre Ordonanța Austerității: N-are nicio noimă. Gândiți-vă că sunt oameni care nu știu dacă o să mai primească leafa atât cât o aveau până acum. E lipsă de respect față de populație (VIDEO)
Captură Video - Digi24

Mircea Coșea a declarat luni, pentru B1 TV, că Ordonanța de Urgență cu măsurile care, teoretic, ar trebui să acopere golul din buget e „în ansamblul ei gândită rapid și fără niciun fel de noimă”. Profesorul de economie a criticat apoi faptul că sunt propuse aceleași măsuri pentru toate sectoarele bugetare, deși fiecare sector are problemele și particularitățile lui.

În fapt, crede Coșea, guvernanți au zero soluții și doar vorbesc. Și cel mai grav e că mulți români nu știu ce le aduce ziua următoare: „Gândiți-vă că sunt oameni care nu știu dacă o să mai primească leafa atât cât o aveau până acum. (…) E o lipsă de respect pentru populație să te joci cu cuvintele și cu declarațiile”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Ce spune Mircea Coșea despre Ordonanța Austerității

„Puțin ne pasă de rotativă și de ce se va întâmpla, că ceva bun tot nu se va întâmpla, nu vin cu idei noi, programe… Ce e preocupant e că aceste măsuri sunt luate trunchiat și fără să se gândească la cosecințe. Reducerile de salarii, prin înghețare, prin excluderea unor sporuri, după cum reiese din acea OUG care a circulat, se aplică la tot sectorul bugetar, or nu-i corect, pentru că sistemul bugetar e format din părți, elemente care au situații total diferite.

Nu poți să aplici acum aceste măsuri de austeritate unor sectoare care suferă deja, suferă pentru personalul care lucrează acolo, dar și pentru interesele țării. Mă refer la siguranța publică, la polițiști, au un mare gol de personal, n-au cum să-și acopere cheltuielile cu mașinile, cu carburantul.

La Învățământ, lefurile sunt foarte mici, lucrăm numai cu oameni care n-au nimic de-a face cu învățământul pentru că numai ei mai pot să mai suporte aceste venituri. Mă refer în primul rând la învățământul din clasele primare. La Sănătate… Am auzit azi părerea unor oameni competenți că și-n Justiție sunt aproape 50% din locuri neocupate.

Deci aici nu poți să aplici o astfel de politică – cum spuneac ineva, la kilogram – pentru că aduci mai multe necazuri decât ai avut înainte”, a declarat profesorul de economie, pentru B1 TV.

De fapt, nu există niciun plan pentru rezolvarea problemelor din economie. Politicienii doar vorbesc

Coșea a mai spus că, în opinia sa, totul e joc politic, în fapt guvernanții neavând soluții la problemele serioase ale economiei românești.

„Eu rămân la părerea că suntem la nivelul unor declarații politice, care pregătesc într-un fel sau altul rotativa, în interesul unora sau altora, rămâne de văzut. În fapt, nu avem un concept clar în legătură cu ce însemană reducerea cheltuielilor bugetare și nu avem niciun concept clar în legătură cu creșterea colectărilor la buget. Pe lângă reacția aceea, care a fost curioasă, a ANAF-ului, în care spunea că știa dinainte că bugetul nu e bun, dar n-a spus nimic, nu avem niciun fel de măsuri care să fie luate.

Suntem într-o situație în care deficiențele majore pe care le avem în economie se mențin. Poate vor fi rezolvate niște interese locale, de nivel de partid, dar pentru noi există această lipsă de predictibilitate, nu știm ce ne așteaptă”, a mai declarat Mircea Coșea, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)