Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anunțat miercuri că Oltchim va intra în insolvență, propunerea în acest sens fiind prezentată Guvernului în şedinţa de miercuri, transmite Mediafax.
Ministrul a precizat că, la ora 16.00, Consiliul de Administraţie al companiei se va întruni pentru a adopta o decizie în acest sens. De asemenea, urmează ca cererea de intrare în insolvenţă a Oltchim să fie transmisă Tribunalului Vâlcea.
Potrivit Mediafax, premierul Victor Ponta a discutat cu oficialii FMI despre situaţia combinatului Oltchim, iar principala variantă luată în calcul a fost intrarea companiei în insolvenţă. Acest lucru presupune ca Guvernul să se adreseze tribunalului cu o cerere de deschidere a procedurii şi să aştepte decizia judecătorului sindic.
Minsitrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, a confirmat informația ulterior, în cadrul unei conferințe de presă. Întrebat ce se va întâmpla cu combinatul, acesta a răspuns: „A prezentat Guvernului un memorandum în care a prezentat actuala situație a societății comerciale Oltchim și măsuri. Printre măsurile prevăzute este intrarea în insolvență, pe modelul reorganizării Hidroelectrica”, a spus Chițoiu.
Privatizări până în aprilie
Varujan Vosganian a declarat, marți, la sfârșitul întâlnirii cu reprezentanții FMI, CE și Băncii Mondiale, că privatizarea sau listarea companiilor din portofoliul ministerului vor fi realizate până la finele lunii aprilie.
„La Transgaz procedurile ar trebui să se încheie până al finele lunii aprilie (…) Luna aprilie termen final pentru privatizări. La Oltchim, mânine voi depune un memorandum în Guvern în legătură cu persopectivele companiei. Avem un punct de vedere prezentat FMI. Dânşii au agreat că formula noastră este cea corectă. Rămâne discuţia în legătură cu viabilitatea acestei mari companii. FMI dă prea puţine şanse. Am explicat că privatizarea anterioară, acel Broadway show (…), s-a desfăşurat în condiţii politice speciale, cu o anumită anecdotică, care a ţinut unii investitori departe„, a spus Vosganian.
Însă, ministrul Economiei nu a prezentat soluția pe care o va propune în ședința de guvern de miercuri, argumentând că nu poate anunţa public înainte de a discuta cu colegii de cabinet.
„Am prezentat patru soluţii săptămâna trecută, una priveşte insolvenţa, alta agentul de privatizare, lichidarea voluntară şi să fie lăsate lucrurile aşa cum sunt. Mâine voi prezenta una dintre ele (…) Avem discuţii cu toţi creditorii, voi avea în zilele următoare şi cu băncile. Vom vedea dacă soluţia pe care sper să primesc aprobarea Guvernului va permite şi o restructurare a datoriilor băncilor„, a continuat acesta.
Guvernul va relua, în prima parte a anului 2013, procesul de privatizare a combinatului cu un investitor strategic, după ce încercarea anterioară de privatizare a eșuat. Licitația a fost câștigată de Dan Diaconescu, însă din cauza unor neînțelegeri privind clauzele din contract, procesul de privatizare a fost anulat.