Daniel Cadariu (PNL), ministrul Antreprenoriatului și Turismului, a declarat vineri, pentru B1 TV, că în turism există un deficit de forță de muncă de circa 50.000 de persoane. O soluție ar fi să fie aduși oameni din Orientul Îndepărtat, dar există și aici ceva obstacole. Cadariu a mai spus că mulți dintre cei calificați preferă să lucreze în străinătate, la noi problemele ținând de nivelul salarizării, dar și de relația de muncă dintre angajator și angajat.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Special B1”, moderată de Nadia Ciurlin pe B1 TV.
„Noi am tot dicutat cu reprezentanții formelor asociative din turism în ultima perioadă despre acest aspect. Acum, în activitatea de turism, e un deficit de circa 50.00 de salariați, doar pe litoral e un deficit de 20.000 de salariați pentru sezonul estival.
E o problemă acută a domeniului, motiv pentru care am avut discuții mai ales pe ce înseamnă forța de muncă de import, de regulă din afara UE. Am avut întâlniri multiple. Într o primă fază la Ministerul de Externe, apoi la noi la Minister.
De regulă, zona țintă a celor din turism e Orientul Îndepărtat – India, Nepal, Bangladesh. De acolo provine, de regulă, forța de muncă în turism, dar sunt anumite probleme mai ales la cei de la Inspectoratul General pentru Imigrări,dar o problemă e cert și la MAE deoarece la unele din mările ținte nu avem misiuni diplomatice, nici măcar consulate, iar în principala sursă de forță de muncă, India, personalul de la misiunea dipomatică e realmente copleșit.
Cei de la MAE au făcut demersuri pentru a suplimenta personalul și asigura tehnica. Adevărul e că a fost o bună perioadă de timp în care activiatea misiunilor a fost oprită din cauza pandemiei”, a declarat ministrul Turismului, pentru B1 TV.
Întrebat dacă ar ajuta 200 de lei în plus la salariu ca românii să nu mai lucreze la hotelurile din alte țări, ci la noi, sau e nevoie de mult mai mulți bani, Daniel Cadariu a răspuns: „În unele cazuri poate face diferenta, dar, realist vorbind, noi am tot discutat cu patronii din turism și ne-am exprimat opinia că în primul și în primul rând trebue să fie un salariu motivant. Poate fi și o problemă de relație de muncă. În ce măsură există o minimă empatie între angajator și angajați”.