Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a susținut, miercuri, Planul investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2020 – 2030. Bode a declarat că va manifesta toleranță zero față de încercările de a sabota implementarea unor proiecte complexe și de durată, precum cele de infrastructură. Mai mult, oficialul adaugă că alocarea a 2% din PIB / an pentru finanțarea domeniului transporturilor nu este suficientă și nu garantează implementarea acestor proiecte.
“Guvernul a prezentat la începutul lunii iulie viziunea de dezvoltare economică a României pentru următorii ani. Se pune un accent important pe investiții publice. La capitolul de infrastructură din acest plan, noi am venit cu un angajament ferm care vizează alocarea a 2% din PIB / an pentru finanțarea domeniului transporturilor. Afirm că nu va fi suficient acest procent. Faptul că vom avea 2%, față de 0,6% cât este acum, nu înseamnă că este garantată implementarea proiectelor”, a spus ministrul Transporturilor.
Potrivit ministrului Lucian Bode, oficialii din Transporturi vor avea de rezolvat probleme acumulate în timp.
“Am identificat un set minimal de șase măsuri care vor conduce la implimentarea accelerată și profesionistă a proiectelor de infrastructură: creșterea calității sudiilor de fezabilitate și a proiectelor tehnice, eficientizarea relației cu instituțiile și entitățile avizatoare, îmbunătățirea legislației privind achizițiile publice, introducerea unui sistem de judecată mai rapidă a contestațiilor, creșterea performanței beneficiarilor și a cooperării între autoritățile locale și cele naționale și o monitoriare profesionistă a implementării acestor proiecte”, a mai precizat Bode.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Astfel, viziunea Guvernului pentru infrastructura de transport cuprinde un angajament naţional de alocare anuală a 2% din PIB pentru investiţiile din acest sector, respectiv 4 miliarde de euro, dar şi o creştere a capacităţii de implementare a proiectelor, a afirmat ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode.
El a precizat că planul investiţional pentru următorii 10 ani este un document complementar Master Planului General de Transport şi are trei obiective strategice: în primul rând actualizarea strategiei de implementare a Master Planului, îndeplinirea condiţiei favorizante impuse de Comisia Europeană pentru următorul cadru financiar şi, respectiv, realizarea unui document cadru de referinţă pentru politicile publice relevante şi pentru toate instituţiile implicate în realizarea obiectivelor de infrastructură de transport naţională.