Ministrul Sănărății, Sorina Pintea, a declarat, vineri, că, în maximum doi ani, vor fi acoperite posturile vacante din spitale cu medici specializaţi în medicina de urgenţă.
„Este o problemă, este o problemă la Zalău, este o problemă în Ploieşti, este o problemă în Tulcea. Ce a ţinut de Ministerul Sănătăţii noi am început să facem, adică am majorat numărul de locuri scoase la rezidenţiat pe specialitatea Urgenţe, medicină de urgenţă. Anul trecut, din suplimentările aprobate de către Guvern, cele 300 de locuri în plus, o parte s-au dus către medicina de familie şi o parte către medicina de urgenţă. Aşteptăm să se termine rezidenţiatul pentru că, am declarat în nenumărate rânduri, la un moment dat am făcut medici pentru alte ţări, nu pentru România. Deci, până atunci, completăm cu medici de familie care au competenţe în acest domeniu, urmând să avem în maxim doi ani de zile medici care vor acoperi posturile vacante din spitale, cu specialitatea medicină de urgenţă”, a afirmat Sorina Pintea, citată de Agerpres.
Ministrul PSD a mai abordat un subiect sensibil: mita în spitale, despre care a precizat că rapoartele arată că “numărul celor cărora li s-a pretins sau care au dat şpagă în spitale a scăzut”.
„S-au făcut nenumărate dezbateri vizavi de şpaga în spitale. Este, practic, un proces care se petrece între medic şi pacient sau medic şi aparţinător. Dacă cele două părţi nu o să înţeleagă, pornind de la cel care ‘pseudocere’, pentru că, fac aici o paranteză, doar 2% condiţionează actul medical, restul se uită urât, aşa spun pacienţii, că aşteaptă. Dacă nu o să înţeleagă fiecare dintre părţi că nu mai merge aşa atunci va fi foarte greu. Există cadrul legal, există organe care pot să pedepsească acest gen de activitate, din păcate, încă, mi s-a spus şi mie la intrarea în spital (n.r. – Spitalul Judeţean din Zalău) că încă se mai practică. (…) Cu toate că acest fenomen este încă prezent, din statistici a scăzut numărul celor cărora li s-a pretins sau care au dat şpagă, plăţi informale, le spunem, asta din acel chestionar de feedback pe care noi îl avem şi pentru care facem rapoarte pe care le postăm pe site-ul ministerului. Pe de altă parte, din cei care spun că li s-a pretins, doar 2,3% au spus că da, sunt de acord să transmită mai departe reclamaţiile lor către organele de anchetă”, a afirmat Sorina Pintea, potrivit sursei citate.