Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, despre deschiderea pe etape a mall-urilor. „Este foarte posibil. Dar vorbim de 15 iunie”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, despre deschiderea pe etape a mall-urilor. „Este foarte posibil. Dar vorbim de 15 iunie”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În contextul relaxării măsurilor restrictive menite să stopeze răspândirea coronavirusului, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunţat că miercuri va purta discuţii cu administratorii mall-urilor. În funcție de contextul epidemiologic va urma să se analizeze deschiderea pe etape a acestora din 15 iunie.

Nelu Tătaru anuță că o deschidere a mall-urilor ar putea fi posibilă după 15 iunie

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că după 15 iunie este posibil să avel „al treilea pachet de măsuri de relaxare”, în contextul în care terasele au fost edeschise pe data de 1 iunie.

„Sper ca după relaxările de la 1 iunie să avem acelaşi parcurs, pentru ca după 15 iunie să avem un al treilea pachet de măsuri de relaxare. (…) În următoarele două săptămâni trebuie să facem nişte evaluări. Mâine voi avea nişte discuţii cu administratorii mall-urilor şi vom pune pe tapet ce se poate şi ce nu se poate. (…) Intenţionăm ca tot ceea nu a fost deschis, să deschidem în următoarea perioadă, că e 15 iunie sau 1 iulie, mai devreme nu. (…) Mall-urile au magazine, dar au şi food-court-uri, au şi cinematografe şi spaţii de joacă. Ele trebuie gestionate ca locuri unde avem adunări populaţionale şi trebuie gestionate într-un context epidemiologic, în care precauţiile şi recomandările trebuie să aibă întâietate”, a afirmat Nelu Tătaru marţi la TVR1.

Ministrul Sănătății a fost întrebat dacă este posibil ca redeschiderea mall-urilor să fie una etapizată, întâi magazine, apoi food-court, apoi locurile de joacă.

„Este foarte posibil. Dar vorbim de 15 iunie. Vom avea aceste discuţii şi vom pune în discuţie evaluarea la un anumit moment care va decide şi ce se deschide din interiorul mall-urilor. Vom anunţa cu două zile înainte, dar discuţiile cu agenţii economici sunt cu săptămâni înainte. Fiecare este pregătit, pentru compartimentul pe care îl are”, a afirmat acesta.

Nelu Tătaru a mai explicat că „în măsura în care vom avea o transmitere comunitară aproape de zero, atunci nu mai vedem aceste restricţii, vedem doar precauţiile (…) în spaţiile comune ca igienă, folosirea unui dezinfectant, spălatul pe mâini, pe faţă”.

Însă, ministrul Sănătății a accentuat faptul că va mai dura până la revenirea la normal și a precizat că „trebuie să gestionăm un prim episod al unei pandemii”.

Tot în acest context, Nelu Tătaru a precizat că există posibilitatea ca pe parcursul verii să fie deschise after-school-urile, grădiniţele şi creşele private.

„După 12 iunie se termină anul şcolar, părinţii nu vor mai putea rămâne acasă cu copiii şi atunci trebuie să ne gândim şi la acest lucru”, a spus Nelu Tătaru.

Măsuri pentru terasele care s-au deschis pe 1 iunie

În ceea ce privește redeschiderea teraselor, atât patronii, cât și clienții trebuie să respecte o serie de reguli privind siguranța sanitară și distanțarea socială.

„Începând cu data de 1 iunie, se permite prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 4 persoane la o masă, dacă sunt din 3 familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri și președintelui Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor”, transmite Guvernul.

Potrivit regulilor publicate de Ministerul Economiei, clienții care vor prezenta simptome vizible de infecție respiratorie nu vor fi lăsați să intre în localuri, la intrarea pe terase, trebuie să fie amplasate dispozitive cu produse biocide avizate, necesare dezinfectării mâinilor clienților, se recomandă stabilirea unor circuite cu sens unic ce trebuie parcurse de clienți în interiorul terasei, astfel încât să nu intre în contact unii cu ceilalți, este interzis transferul meniurilor, solnițelor, olivierelor și a altor obiecte, de pe o masă pe alta. Toate aceste obiecte vor fi dezinfectate după plecarea clienților de la o masă, iar unde este posibil, se recomandă utilizarea meniurilor de unică folosință.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`