Ministrul Sănătății, Ladislau Ritli: S-a creat o falsă criză a medicamentelor. Opiaceele există pe piață pentru bolnavii de cancer

Publicat: 29 02. 2012, 13:01

Ministrul Sănătății, Ladislau Ritli a comentat în cadrul unei conferințe de presă criza medicamentelor din sistemul românesc de sănătate.

Ritli a amintit de faptul că săptămâna trecută o firmă producătoare de medicamente pentru bolnavii de cancer a încetat producția în urma reorganizării și ” a creat în mod artificial o criză de opiacee.”

Există și alte opiacee” a precizat ministrul. ”Există opiacee pe cale injectabilă, care sunt în stocul Ministerului Sănătății și care sunt pe piață. Niciun bolnav nu trebuia să sufere din cauza scoaterii acestui medicament de pe piață (…) Practicienii știu acest lucru și nu știu de ce nu au fost informați mai corect bolnavii” a explicat ministrul Sănătății.

Ritli a preciazat că Ministerul Sănătății continuă să cumpere medicamentul și că s-a primit ajutor de la Guvern în acest sens, astfel ca bolnavii să nu aibă de suferit.

Trei categorii de medicamente care pot genera situații asemănătoare, a mai precizat ministrul: cele din clasa oncologică, care nu prezintă un interes comercial și nu sunt importate, medicamentele ieftine care țin prețurile la nivel scăzut, care vor fi scoase definitive de pe lista medicamentelor compensate, precum și medicamentele esențiale cu producător unic.

Citostaticele sunt asigurate gratuit prin programul național de sănătate a Ministerul Sănătății în colaborare cu CNAS” a dat asigurări Ritli.
 

Ladislau Ritli, despre criza medicamentelor

http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf

Embed: " />