În cadrul unei conferințe de presă despre tragedia de la Piatra-Neamț, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a sugerat luni că nu își va da demisia, ci va continua procesul de reformă a sistemului sanitar românesc.
Întrebat dacă se simte vinovat pentru incidentul tragic, ministrul a precizat:“Toți ar trebui să ne simțim vinovați de această tragedie, toți miniștri care am fost”.
Referitor la perspectiva unei demisii din fruntea Ministerului Sănătății, Nelu Tătaru a spus: “Sunt șapte luni și jumătate în care am girat sau am gestionat o pandemie, într-un context în care ne întoarcem la acest sistem de sănătate românesc. Cred că dacă reușeam în trecerea în starea de alertă să menținem coordonarea acestor spitale la Ministerul Sănătății și să avem o putere în a decide în interioriorul acestor secții, cred că puteam face mai mult”.
Acesta a precizat că a decis să continue procesuld e refprmă al sistemului sanitar.
“M-am gândit la tot ce a însemnat tragedia, la tot ce a însemnat acei oameni, la tot ce înseamnă familiile lor, la tot ce a însemnat un act medical de calitate care ar trebui dat în orice unitate medicală care este îsn subordinea Ministerului Sănătății sau tot ce înseamnă autoritate locală. Făcând o analiză de tot ce înseamnă aceste lucruri deciziile pe care le voi face în perioada următoare vor fi cele în care voi continua o reformă a sistemului medical românesc”.
„Am abordat două subiecte importante. Primul subiect, planul de verificări efectuate de Direcțiile de Sănătate Publică, prin inspectorii sanitari, în toate secțiile de Terapie Intensivă din spitale. Al doilea subiect, creșterea capacității de tratare a pacienților care au nevoie de internare în secțiile de Terapie Intensivă. La primul subiect am discutat foarte clar ce urmărim. Urmărim practic conformitatea cu reglementările, fie că e vorba de Ordinul 1500 sau de alte reglementări privind funcționarea secțiilor de Terapie Intensivă. În urma acestor controale o să existe un plan de conformare, care va fi adus la cunoștința managerilor spitalelor. Orice lucrare de reparație, orice achiziție, orice modernizare necesară va fi inclusă în acest plan de conformare. De asemenea, pot să anunț de pe acum că am discutat posibilitatea de a deconta toate aceste cheltuieli printr-o finanțare europeană nerambursabilă”, a precizat premierulLudovic Orban.