Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, despre sursa de finanțare pentru creșterea pensiilor: „Primii care trebuie să găsească soluții sunt cei de la Ministerul Finanțelor” (VIDEO)
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat la finalul ședinței tensionate de Guvern în urma căreia a fost adoptat proiectul de lege privind creșterea pensiilor pentru români că este în primul rând responsabilitatea Ministerului Finanțelor să găsească surse de finanțare pentru aceste majorări. Deși ministerul condus de Marcel Boloș avertiza ca va fi nevoie de o creștere a taxelor, Simona Bucura-Oprescu a precizat că bani în plus la buget pentru a susine creșterile la pensie pentru români se pot obține din combaterea evaziunii și printr-o mai bună colectare:
„Proiectul a parcurs toate etapele, atât etapele guvernamentale, fiindcă în această echipă, Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Banca Mondială, Comisia Europeană am avut un dialog permanent, toate cifrele le-am avut cu toții la dispoziție, este evident că este un efort comun pe care trebuie să îl facem. Românii au nevoie de acest proiect. Este foarte important ca Guvernul să găsească toate aceste soluții iar primii care trebuie să le găsească și sunt sigură că le vor găsi sunt cei de la Ministerul Finanțelor. O mai bună colectare, o mai mică evaziune fiscală și înțelepciune între noi cei care lucrăm în Guvern sunt elementele care ne vor duce la respectarea drepturilor românilor”.
Simona Bucura-Oprescu a subliniat că bugetul pe anul 2024 va avea prevăzut banii necesari pentru creșterile de pensii:
„Guvernul lucrează pentru pregătirea proiectului de lege pentru bugetul de stat pe 2024 și sunt convinsă că, la fel ca fiecare dată, pentru că de fiecare dată guvernele PSD au fost guverne responsabile, după cum și acest guvern de coaliție este un guvern responsabil fiindcă proiectul a parcurs toate etapele, inclusiv cel de a fi discutat în coaliție. Sunt convinsă că împreună cu colegii din PNL, noi cei din PSD, colegii din Guvern vom găsi soluțiile necesare astfel încât românii în 2024 să poată beneficia de creșterile la pensie prevăzute în acest proeict de lege”.
Întrebată dacă proiectul de lege este doar un act electoral al PSD și că va urma de fapt o amânare a aplicării legii, ministrul Muncii a răspuns:
„Este exclus. Am făcut o lege stabilă și sustenabilă. Toate aceste calcule, tot acest timp pe care colegii noștri, și vreau să le mulțumesc aici în direct, pentru că poate nu se vede efortul nostru…A fost un efort susținut, continuu, Am făcut acest proiect cu gândul că românii trebuie să aibă parte de el și că românii trebuie să simptă faptul că îi respectăm și printr-o lege a pensiilor sustenabilă și aplicabilă și prin acest proeict de lege”.
Promisiunile premierului Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi că în 2024 vor fi două creșteri de pensii, una de la 1 ianuarie prin indexare, respectiv o alta de la 1 septembrie prin recalculare.
„Astăzi avem pe masa Guvernului proiectul noii legi a pensiilor din sistemul public. Este una dintre cele mai importante legi din acest mandat, care aduce două majorări de pensii în anul 2024. Prima va fi la 1 ianuarie, când va fi indexat punctul de pensie, cum prevede legea. A doua va veni la 1 septembrie, când majoritatea pensiilor vor crește prin recalculare, reparând nedreptăți majore”, a declarat Marcel Ciolacu, în debutul ședinței de Guvern.
El susține, totodată, că inechitățile din sistem „vor fi eliminate”.
„Vor fi eliminate toate inechitățile din sistemul public de pensii, atât cele dintre femei și bărbați, dar și cele dintre persoanele pensionate în baza unor legi diferite. Mai mult, prin aprobarea acestei legi, vom elimina pragul de 9,4% din PIB introdus de cei care doreau blocarea creșterii pensiilor până în anul 2070. Am parcurs și avizul Ministerului de Finanțe și categoric în anul 2024 nu va fi nicio mărire de impozite în România”, a adăugat premierul.