Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat marți seară că în acest an pensiile vor fi indexate „cel puţin cu rata inflaţiei”. Totodată, reprezentanta Guvernului a precizat că și-a propus să elaboreze o nouă lege a pensiilor care să respecte principiul contributivității.
„În 2021, am discutat cu prim-ministrul, şi cel puţin indexarea cu rata inflaţiei se va produce în anul 2021. Vom anunţa. Suntem în etapa de pregătire a bugetului pentru 2021”, a declarat Raluca Turcan, la Digi 24, întrebată dacă pensiile vor crește în acest an.
Ministrul Muncii a mai precizat că Legea 127 care prevede creșterea cu 40% a pensiilor a fost publicată în Monitorul Oficial pe 11 iulie 2019, în timpul guvernării PSD. Pentru ca veniturile pensionarilor să fie recalculate și majorate ar fi fost nevoie însă de un ordin al ministrului Muncii care trebuia să fie elaborat în termen de 90 de zile.
„De la 11 iunie cu 90 de zile în plus ar fi însemnat 11 octombrie 2019, adică în timp ce PSD-ul era la guvernare, prim ministru era doamna Dăncilă, nici măcar nu-şi imaginau că Guvernul va fi demis. Asta înseamnă că inclusiv în logica PSD-ului (…) niciodată nu au conceput că această majorare poate fi suportată, mai ales că impactul este de 138 de miliarde de lei dacă ar fi să facem această majorare cu 40%”, a mai spus ministrul liberaal al Muncii.
Și președintele Klaus Iohannis a vorbit, în conferința de presă de marți, despre pensii și salarii. Șeful statului a spus că măsura înghețării salariilor bugetarilor i se pare una corectă și a dat asigurări că sunt bani pentru plata pensiilor.
”Măsura înghețării salariilor mi se pare una justă. Noi suntem în plină pandemie, suntem în criză economică, suntem în faza în care încercăm, prin vaccinare și prin restricții, să terminăm această pandemie, această epidemie, la noi, însă trebuie să fim foarte conștienți de faptul că economia a suferit, economia s-a contractat. Concluzia este simplă, sunt mai puțini bani la buget! Concluzia evidentă: nu poate fi vorba de mărirea unor lefuri bugetare – atenție, bugetare – în anul 2021, până când ieșim din criză economică. Este o concluzie simplă. Nu vorbim de austeritate, fiindcă nu se taie salariile, nu se taie pensiile, pensionarii rămân cu majorarea care a fost decisă în toamna anului trecut, însă, din păcate, cât e criză economică, nu putem să vorbim de majorări în zona bugetarilor. (…) Salariile vor putea să crească iarăși, pensiile vor putea să crească iarăși așa cum ieșim din criză economică și eu sunt convins că în cursul acestui an vom ieși din criza economică. (…) De pensii sunt bani și asta am spus. Dați-mi voie să repet. Creșterea aprobată rămâne în vigoare, deci pensiile au crescut și așa crescute rămân”, a spus Klaus Iohannis.
La rândul său, liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat luni seară în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, că liberalii susțin principiul contributivității în calculul pensiilor.
„Poziția Partidului Național Liberal (PNL, n.r.) a fost întodeauna că partidul susține, ca principiu fundamental care stă la baza calculului pensiei, și așa ni se pare drept, este să fie principiul contributivității, care se manifestă atât pentru Pilonul I, cât și pentru Pilonul II, cât și pentru Pilonul III”, a spus Ludovic Orban.