Ministrul Muncii, Raluca Turcan, despre fiscalziarea muncilor casnice: „Urmărim introducerea în sitemul de sănătate și de asigurări de pensii a 1,2 milioane de persoane care muncesc la negru”

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, despre fiscalziarea muncilor casnice: Urmărim introducerea în sitemul de sănătate și de asigurări de pensii a 1,2 milioane de persoane care muncesc la negru
Foto: Raluca Turcan / Facebook

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a oferit vineri noi detalii despre fiscalizarea muncilor domestice. Potrivit ministrului scopul nu este introducerea unor obligații ci asigurarea unei pensii și a posibilității de a primi îngrijiri medicale pentru micii prestatori casnici care acum lucrează la negru – grădinari, șoferi personali, bucătari ori îngrijitori.

Prin intermediul proiectului, plata se va face prin intermediul unor tichete tipărite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), fiecare tichet având valoarea de 15 lei. Tichetele vor fi cumpărate de angajator (persoana fizică ce beneficiază de muncile casnice) și transmise către angajat (persoana fizică de prestează activitățile casnice). Ulterior, prestatorul transformă aceste tichete în numerar.

“Prin acest proict noi nu urmărim fiscalizarea , ci urmărim introducerea în sitemul de sănătate și de asigurări de pensii a 1,2 milioane de persoane care în momentul de față cel mai probbail desfășoară activități la negru și stimularea se va face prin baza de calcul la care se aplică contribuția la asigirări de sănătate și asigurări de pensii.

Valoarea unui voucher, noi am intenționat să fie aproximativ 15 lei și toate taxele se aplică la valoarea de 7,5 lei.

Acesta este punctul de pornire. Evident că el este perfectibil, dar aspectul pe care doresc să îl întăresc, este acesta: scopul nu este fiscalizarea, scopul este ca oameni care se află descoperiți în sistemul de sănătate și de pensii să primească un acoperiș din partea statului pentru o muncă pe care oricum o prestează. Nu aducem noi obligații, nu forțăm oameni să facă lucruri pe care nu le făceau, sunt pur și simplu contextualizate legal.

Acest proiect apare în PNRR, ca o componentă de reformă în digitalizarea ANOFM. Practic înregistrarea se face în format digital, evident și în format direct”, a declarat Raluca Turcan, într-o conferință susținută la Cluj-Napoca.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`