Ministrul Muncii: Absolvenții care au picat bacalaureatul pot primi indemnizaţie de şomaj de 250 de lei

Publicat: 09 07. 2013, 12:39
Foto: jurnaluldenordvest.ro

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a anunțat, marți, că tinerii care au absolvit liceul, dar nu au promovat examenul de bacalaureat pot primi, pentru șase luni de zile, o indemnizație de șomaj de 250 de lei.

Pentru a beneficia de această indemnizație, care reprezintă 50 la sută în indicatorul de referinţă, absolvenții au la dispoziție 60 de zile de la absolvire pentru a se înregistra la agenția de ocupare a forței de muncă din județul în care locuiesc.

Ministrul Mariana Câmpeanu a amintit şi de programul prin care angajatorii pot primi subvenţii dacă angajează absolvenţi de orice formă de învăţământ. Aceste subvenţii se pot acorda pentru 12 sau 18 luni, dacă tânărul angajat are şi handicap, valoarea lor variind în funcţie de nivelul de pregătire al absolventului: 500 de lei pe lună pentru nivel de şcoală primară sau gimnazială, 600 de lei pentru absolvenţi de liceu sau postliceală şi 700 de lei pe lună pentru cei care au terminat o formă de învăţământ universitar. În plus, legea permite ca absolvenții care reușesc să-și găsească un loc de muncă să încaseze și prime de încadrare, scrie Mediafax.

Minsitrul Mariana Câmpeanu a mai spus că la nivel european s-a adoptat „Garanţia pentru tineri”, program care obligă autorităţile din statele membre să ia măsuri pentru orice tânăr care în patru luni de la absolvire nu reuşeşte să găsească un loc de muncă, o formă de a-şi continua studiile sau un program de formare profesională.