Ministrul Mediului, Tanczos Barna: „Cel care este vinovat de arderi ilegale trebuie să facă pușcărie”
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, susține înăsprirea pedepselor față de cei găsiți vinovați de arderi ilegale de deșeuri. Acesta a explicat pentru Digi24 că modificarea legislației ar putea include amenzi penale și închisoare de până la un an.
Ministrul Mediului, despre creșterea pedepselor pentru cei care ard ilegal deșeuri
„Garda de Mediu a făcut peste 2.400 de controale în zona respectivă în 2021. Au fost perioade în care s-a mers cu zeci, chiar 150 de jandarmi și polițiști, au fost arestări, confiscări de mijloace de transport cu care se transportau acele deșeuri, amenzi aplicate. Soluția este complexă, în sensul că pe de o parte trebuie să mergem cu aceste măsuri coercitive, să dăm amenzi, să arestăm persoane care nu respectă legea.
Trebuie să modificăm legislația, să ajungă să facă pușcărie cel care face asemenea fapte și să trecem de la amenda contravențională la o amendă penală sau la închisoare între 3 și 6 luni, sau între 6 luni și un an.
În Parlament există consens pentru aceste modificări. N-am nicio problemă să susțin inițiative venite de la USR. Colegii mei din coaliție nu au nicio problemă să susțină propunerile făcute de Ministerul Mediului. Mi se pare normal ca aceste probleme să nu aibă culoare politică. Viața, sănătatea noastră este în joc. Constat în Parlament o abordare rațională și serioasă din partea tuturor partidelor.
Modificarea legislativă o s-o avem cel târziu în februarie, dacă nu reușim între timp să aprobăm prin ordonanță simplă în ianuarie. Acolo unde se poate, vom acționa din ianuarie”, a spus ministrul Mediului.
Transportul ilegal de deșeuri
Acesta a vorbit și despre măsurile care vizează stoparea transportului ilegal de deșeuri și itensificarea controalelor la frontieră:
“Pentru a avea un control riguros, limităm la 15 numărul punctelor de frontieră unde pot intra asemenea transporturi. Acolo se face control la fiecare transport, se face trasabilitate și urmărim transportul de la punctul de frontieră până la locul reciclării și corelăm cantitatea adusă cu capacitatea de reciclare a companiei care aduce pentru reciclare aceste materii prime. Nu le pierdem pe traseu, transporturile nu se duc în altă parte, n-au voie să se ducă la depozitare. Se pot duce doar în vederea reciclării la companiile specializate”.