Ministrul mediului, Mircea Fechet: Am declararat război total arderii deşeurilor

Publicat: 19 11. 2020, 08:44

Ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet, a “declaratrăzboi” tăierilor ilegale de păduri și arderii deşeurilor care generează poluare şi pun în pericol sănătatea populaţiei.

“În legătură cu depozitele ilegale de deşeuri, am declarat război arderilor, fie că vorbim de Sinteşti, fie că vorbim de Conţeşti şi mai sunt astfel de focare în vecinătatea imediată a Bucureştiului”, a declarat Mircea Fechet, într-o intervențiela Realitatea Plus.

”Faceți tot posibilul să protejați pădurile noastre”

Principalele obiective asumate ale noului ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, băcăuanul Mircea Fechet, sunt reducerea poluării și stoparea tăierilor ilegale de material lemnos. În cadrul unei recente întâlniri cu silvicultorii din Bacău, oficialul guvernamental a cerut mai multă implicare în stoparea jafului din pădurile județului.

Tăierile ilegale din pădurile județului Bacău trebuie stopate, chiar dacă județul nostru nu se află în topul rușinii”, a fost mesajul transmis de Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, la întâlnirea pe care a avut-o la Direcția Silvică Bacău, cu șefii de Ocoale Silvice din județ și conducerea instituției.

”Chiar și așa,vă rog să faceți tot posibilul să protejați pădurile noastre. Sunt băcăuan și mă simt dator față de concetățenii mei să îmbunătățim situația, cât de mult posibil. Veți găsi în mine un partener, sunt gata să vă sprijin cu tot ce aveți nevoie, pentru a nu se mai tăia ilegal pădurile. Mă bucur foarte mult să constat că în județul Bacău nu avem situații deosebite, dar vă rog să nu lăsați garda jos”, a adăugat ministrul.

Fechet: ”Avem mari probleme cu incinerarea ilegală a deşeurilor”

Pe lângă preocupările legate de protejarea pădurilor, noul ministru a generat ample acțiuni de stopare a arderilor ilegale a deșeurilor. În urmă cu o săptămână, comisarii Gărzii de Mediu au închis un parc auto din satul Onișcani, județul Bacău, unde se ardeau componente de la mașinile dezmembrate, iar societatea a primit amenzi record, de 70.000 de lei.

Războiul impotriva arderilor ilegale a deșeurilor a continuat, câteva zile mai târziu, la Sintești, lângă București, și în județul Dâmbovița, unde ministrul Fechet a descoperit mai multe situații de arderi ilegale de deșeuri, în cazul cărora au fost aplicate amenzi.

”Din nefericire, ne aflăm în situaţia în care anumiţi cetăţeni, sub ochii autorităţilor, sub ochii primarilor aruncă pur şi simplu pe domeniul public sau în curţile proprii astfel de deşeuri pe care ulterior le incendiază. Iar atunci când vorbim despre deşeuri periculoase care sunt incendiate, deja există riscul unor evenimente de poluare care să pună în pericol sănătatea populaţiei. Este un fenomen cu care ne confruntăm zilnic”, a spus ministrul mediului.

Mircea Fechet a mai afirmat că astfel de probleme sunt şi în Călăraşi, şi în Giurgiu,şi în Dolj, unde sunt mari probleme cu incinerarea ilegală a deşeurilor.

“Dincolo de numere de telefon la care să sesizeze cetăţenii, primim sute de fotografii, sute de filme, cetăţenii folosesc paginile de Facebook ale comisariatelor Gărzii de Mediu, pagina ministerului. (…) Vreau să spun că nu numai în Bucureşti avem această problemă. Astfel de probleme avem şi la Călăraşi, şi la Giurgiu, şi la Dâmboviţa, avem la Dolj mari probleme cu incinerarea ilegală a deşeurilor”, a declarat Fechet.