Ministrul Mediului: Am fost extrem de dezamăgit să văd numărul mare de depozite ilegale de deșeuri. Trebuie să schimbăm cadrul în care acționăm, că dacă credeți că se mai sperie cineva de plângeri penale, de amenzi… (VIDEO)

Ministrul Mediului: Am fost extrem de dezamăgit să văd numărul mare de depozite ilegale de deșeuri. Trebuie să schimbăm cadrul în care acționăm, că dacă credeți că se mai sperie cineva de plângeri penale, de amenzi... (VIDEO)
Mircea Fechet (PNL), ministrul Mediului. Sursa foto: Mircea Fechet / Facebook

Mircea Fechet (PNL), ministrul Mediului, a declarat luni, pentru B1 TV, că ar trebui înăsprit cadrul legislativ în baza căruia sunt pedepsite arderile ilegale de deșeuri.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Alex Vlădescu, în contextul în care Garda Națională de Mediu tocmai a anunțat că a înaintat o sesizare penală care vizează întreaga comunitate din Sintești, județul Ilfov, din cauza arderilor ilegale de deșeuri.

Mircea Fechet vrea schimbarea legislației care pedepsește arderile ilegale de deșeuri

„Am fost extrem de dezamăgit, atunci când am inspectat digurile de apărare la Dunăre în acea perioadă când era risc semnificativ de viitură și am survolat o mare parte a sudului României, de numărul mare de depozite ilegale de deșeuri pe care le-am văzut din aer.

Din acest motiv, cred că va trebui să avem instrumente noi de identificat aceste depozite ilegale și de a lua măsuri urgente, că dacă vom aștepta la nesfârșit… Măsuri urgente înseamnă că statul român trebuie să notifice proprietarul că are o groapă de gunoi pe terenul lui și, dacă în 7 – 14 zile nu ecologizează, statul român e obligat să intervină, să ecologizeze și să transmită factura fiscală, dispoziția de plată proprietarului respectiv, indiferent că e persoană fizică sau juridică. Și dacă n-o plătește, executăm silit, poate chiar vindem terenul respectiv și recuperăm.

E singurul lucru pe care-l putem face, că dacă credeți că se mai sperie cineva de plângeri penale, de amenzi…

Cred că trebuie să schimbăm total modul în care gestionăm astel de situații, că în țările vestice, unde ne place să vedem că totul e curat, așa se întâmplă: ai poluat, ai plătit.

Problema principală a României e că primarii nu se ceartă cu cetățenii din localitate și atunci de ce să se apuce să-i amenze, să-i urmărească, când ar putea să nu facă nimic? Cred că avem obligația să modificăm acest cadru în care acționăm azi”, a declarat ministrul Mircea Fechet, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`