Ministrul Justiției a explicat de ce o parte din magistrații detașați vor primi în continuare diurnă: Sunt foarte multe parchete care funcționează cu un singur procuror și acela delegat. Voi căuta ca banii să nu fie sub nicio formă risipiți (VIDEO)

Publicat: 03 01. 2025, 11:24
Actualizat: 03 01. 2025, 11:35
Radu Marinescu (PSD), ministrul Justiției. Sursa foto: Ministerul Justiției / Facebook

Radu Marinescu (PSD), noul ministru al Justiției, a explicat vineri, pentru B1 TV, de ce guvernanții au decis, până la urmă, ca magistrații detașați să primească în continuare diurnă specială, dar în limita a 300 de persoane. Marinescu a dat asigurări că sumele vor ajunge strict la magistrații care chiar au nevoie: „Voi căuta ca banii să nu fie sub nicio formă risipiți”.

Amintim că Guvernul a adoptat recent o Ordonanță cu mai multe măsuri fiscale menite să mai strângă bani la buget. În forma inițială a proiectului, magistrații detașați rămâneau fără această diurnă. La nemulțumirile formulate de Consiliul Superior al Magistraturii, guvernanții au decis, până la urmă, ca această diurnă să fie plătită în continuare, dar doar pentru 300 de magistrați detașați.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Alex Vlădescu pe B1 TV.

Radu Marinescu, despre diurna pentru 300 de magistrați detașați

„În legătură cu această diurnă, trebuie specificat că pentru prima dată, prin Ordonanța din 30 decembrie 2024, numărul persoanelor care privesc diurna respectivă a fost strict limitat la maximum 300 de posturi medii zilnice. Precizez că ocuparea acestor posturi va fi atent analizată de ministrul Justiției, președintele CSM și procurorul general prin emiterea unui ordin comun, astfel încât să se acopere cu strictețe doar necesarul de posturi pentru buna funcționare a acestor instituții.

Nu e vorba de o excepție făcută fără a se analiza cu foarte multă atenție și a se respecta dezideratul bunei funcționări a instituțiilor esențiale ale mediului judiciari.

În 2024 și anii anteriori, în urma datelor furnizate de Parchetul General și CSM, s-a constatat că foarte multe inatanțe și parchete din țară funcționează cu o schemă de personal redusă, astfel încât la numărul foarte mare de dosare – la tribunale și judecătorii e vorba de zeci de mii de dosare – existența delegărilor și detașărilor era esențială pentru funcționalitatea însăși a instanței sau a parchetului respectiv”, a explicat ministrul Justiției.

Acesta a mai precizat că „sunt foarte multe parchete care funcționează cu un singur procuror și acela delegat”.

Marinescu: Voi căuta ca banii să nu fie sub nicio formă risipiți

Întrebat despre cazul magistraților care primesc aceste diurne, deși deja au niște venituri foarte mari, Radu Marinescu a răspuns: „Ordonanța e una a responsabilității tuturor față de un efort de reechilibrare bugetară și financiară pe care țara îl face. Alineatul 2 al articolului 15 impune o examinare foarte riguroasă în raport de strictă necesitate a menținerii acestor diurne. Deci în viitor, prin colaborare cu instituțiile din mediul judiciar, ne vom asigura că nu vor exista excese și că sumele vor fi folosite pentru necesitate efectivă. Nu comentez situații individuale, dar eu vă asigur că voi căuta ca banii să nu fie sub nicio formă risipiți”.