Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, anunță modificarea OUG privind bonusul pentru personalul medical. Vor beneficia și alte categorii profesionale. Decizia aparține managerilor de spitale

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, anunță modificarea OUG privind bonusul pentru personalul medical. Vor beneficia și alte categorii profesionale. Decizia aparține managerilor de spitale
Foto: mfe.gov.ro

Ministrul Fondurilor Europene a avut o videoconferință de patru ore, în care a răspuns la întrebările medicilor despre acordarea stimulentelor financiare și despre achiziționarea echipamentelor medicale și de protecție. Marcel Boloș a susținut că are în vedere modificarea OUG 43/2020, astfel încât managerii spitalelor să decidă cine primește banii. De acest stimulent vor beneficia și alte categorii profesionale, nu doar cadrele medicale aflate în linia întâi de luptă cu epidemia de coronavirus.

Marcel Boloș, discuții cu medicii despre bonusul financiar

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că are în vedere eliminarea din OUG 43/2020 a prevederii conform căreia stimulentul financiar este acordat doar personalului implicat direct în tratarea pacienților COVID-19. Astfel, va putea beneficia de acest bonus și personalul din asistența medicală comunitară, cea medico-socială și a celor din medicina legală. Potrivit unui comunicat al Ministerului, managerii de spitale vor avea posibilitatea să decidă ce categorii de personal sunt îndreptățite să ia banii.

Bonusul se va da din luna mai, în contul lunii aprilie. Pentru cei care sunt angajați ai mai multor unități medicale, suplimentul se acordă o singură dată, în baza CNP-ului.

„Corect și de bun simț este ca stimulentul să se acorde întregului personal medical și auxiliar care are o contribuție la combaterea pandemiei. Cu acordul Ministerului Sănătății vom propune această flexibilizare în ședința de Guvern de joi”, a declarat Marcel Boloș.

Pe 10 aprilie, Boloș afirmase că în jur de 75.000 de cadre medicale vor primi bonusul de 2.500 lunar. Ulterior, el a anunțat că stimulentul va fi decontat din fonduri europene.

Propunerea ca personalul medical să primească 500 de euro în plus la salariu a venit de la președintele Klaus Iohannis, la începutul lunii aprilie.

Discuții la Ministerul Fondurilor Europene despre achiziționarea de echipamente medicale, în contextul epidemiei de coronavirus

Programul Operațional Infrastructură Mare, în valoare totală de 350 de milioane de euro, permite decontarea retroactivă a cheltuielilor realizate începând cu 1 februarie 2020, se mai arată în comunicatul Ministerului.

Carmen Moraru, secretar de stat, le-a transmis participanților la videoconferință că prevenția este un element extrem de important în lupta cu COVID-19: „Încurajăm achiziția echipamentelor folosite în testare, prevenția fiind una din temele importante pe care trebuie să le avem în vedere, așa cum de altfel a reieșit și din consultările cu medicii din linia întâi”.

La videoconferință au participat reprezentanții Programelor Operaționale Capital Uman (POCU) și Infrastructură Mare (POIM), împreună cu Unitatea de Implementare a Proiectelor din cadrul Ministerului Sănătății. Aceștia au răspuns întrebărilor celor peste 80 de reprezentanți ai spitalelor implicate în lupta COVID-19, ai Consiliilor Locale și ai asociațiilor profesionale.

„Aceasta este prima întâlnire la care am răspuns direct întrebărilor punctuale, de când am pus la dispoziție mecanismul de dialog care include medicii, Ministerul Sănătății și Ministerul Fondurilor Europene. După 4 ore consider nu doar că am oferit clarificări, ci și că am primit informații prețioase care ne ajută mai departe în construcția eficientă a proiectelor care ajută românii în lupta contra COVID-19. Banii europeni există, dar trebuie investiți cu cap în sistemul medical”, a mai declarat Marcel Boloș.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`