Ministrul Florin Barbu: Seceta a afectat culturile. La porumb și floarea soarelui e tragic – vor fi undeva la două milioane de hectare afectate. Guvernul va acorda despăgubiri (VIDEO)

Ministrul Florin Barbu: Seceta a afectat culturile. La porumb și floarea soarelui e tragic - vor fi undeva la două milioane de hectare afectate. Guvernul va acorda despăgubiri (VIDEO)
Florin Barbu (PSD), ministrul Agriculturii. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Florin Barbu (PSD), ministrul Agriculturii, a declarat că Guvernul îi va despăgubi pe cei care au culturile agricole compromise de secetă. Valoarea ar urma să se situeze undeva între 200 și 250 de euro pe hectar.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Gabriela Mihai pe B1 TV.

Barbu, despre efectele secetei și despăgubirile pe care le va plăti Guvernul

Seceta a afectat culturile și de toamnă. Vorbind de grâu, acum avem peste 100.000 de hectare deja centralizate și trimise de către comitetele de situații de urgență. La porumb și floarea soarelui e mult mai tragic, practic, din estimările noastre, vor fi undeva la două milioane de hectare afectate de secetă. În continuare, direcțiile agricole, primăriile, prefecturile au luat legătura, suntem în legătură cu toate instituțiile subordonate din Ministerul Agriculturii pentru a întocmi procesele verbale de calamitate.

Sigur, Guvernul trebuie să vină cu un sprijin. Temperaturile extreme de cod roșu de peste 40 de grade au compromis culturile acestea în proporție de 100%.

Din discuțiile cu dl Boloș și la nivel de Guvern, trebuie să centralizăm datele și la final vom veni cu o măsură de sprijin cu despăgubiri. Despăgubirile cred că vor trebui încadrate financiar între 200 și 250 de euro pe hectar”, a declarat Florin Barbu.

Ministrul a ținut să precizeze apoi că și bugetul trebuie să suporte aceste despăgubiri.

Impactul pe buget e estimat la 700 de milioane de euro. Ministrul speră ca până la finele lunii septembrie fermierii să primească acești bani.

Acesta a mai spus că își dorește o discuție cu băncile săptămâna viitoare, astfel încât acestor fermieri afectați să li se suspende/amâne ratele vreme de un an.

Florin Barbu, despre irigații

Ministrul Agriculturii a vorbit și despre sistemul de irigații din România.

„Cunosc sistemul de irigații foarte bine, am fost directorul general al Ageției Naționale de Îmbunătățiri Funciare timp de șase ani. Când am venit în 2014 la Agenție, România avea în jur de 180.000 de hectare. Acum am irigat 1,2 milioane de hectare, dar nu toată suprafața din

România poate fi irigată deoarece amenajate cu sisteme de irigații sunt 2,8 milioane de hectare.

Ce a făcut Ministerul Agriculturii? (…) Am scos un program de 100 de milioane de euro pentru realizarea de amenajări locale. Practic, fermierii puteau depune proiecte și pot depune în continuare proiecte pentru a realiza acele sisteme de irigații locale care sunt independente de amenajarea principală de irigații”, a mai declarat Florin Barbu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`