Ministrul Florin Barbu: Prețurile au scăzut între 10% și 38% în ultimul an la alimentele de bază cu adaosul comercial plafonat (VIDEO)

Ministrul Florin Barbu: Prețurile au scăzut între 10% și 38% în ultimul an la alimentele de bază cu adaosul comercial plafonat (VIDEO)
Florin Barbu (PSD), ministrul Agriculturii. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Florin Barbu (PSD), ministrul Agriculturii, a declarat că la alimentele de bază pentru care a fost plafonat adaosul comercial până pe 31 decembrie nu ar trebui să vedem creșteri de prețuri. Totodată, citând un raport al Consiliului Concurenței, Barbu a mai spus că prețurile la aceste produse au scăzut în intervalul iunie 2023 – iunie 2024 și 10 până la 38%.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Irina Petraru.

Ministrul Barbu, despre prețurile la alimente

Întrebat dacă sunt justificate scumpirile la anumite alimente, dată fiind seceta, Florin Barbu a răspuns: „Știți că în prima zi, 15 iunie 2023, am luat o decizie prin care am plafonat adaosul comercial la alimentele de bază. Acea OUG a fost foarte mult comentată de anumiți specialiști în domeniul economic că nu și-ar produce efectele, că există risc de penurie de produse pe rafturi și chiar azi s-a făcut o evaluare și la iunie 2023 și iunie 2024, raport dat de Consiliul Concurenței, cele 21 de alimente de bază pentru care e plafonat adaosul comercial până pe 31 decembrie au scăderi cu procente între 10 și 38%. Nu avem de ce să vedem creșteri”.

„Am produs grâu în România cu 1,8 milioane de tone mai mult ca-n 2023. Cu tot cu secetă, pentru că atunci când ai sistem de irigații pe care-l utilizezi pentru culturile de toamnă, cât și de primăvară poți în toamnă să faci aprovizionarea, cultura de grâu să plece mult mai rapid și astfel a dus la producții mult mai mari ale fermierilor români”, a mai afirmat ministrul Florin Barbu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`