Virgil Popescu este așteptat luni, în Plenul Camerei Deputaților. Ministrul Energiei urmează să participe la „Ora Guvernului”, unde urmează să prezinte mai multe detalii cu privire la schema de compensare a facturilor la gaze și energie electrică, pentru consumatorii vulnerabili.
Biroul permanent al Camerei a luat decizia săptămâna trecută, după ce ministrul a certu or reprogramare pentru data de 27 septembrie, având în vedere că nu a putut fi prezent în ziua de 15 septembrie, când fusese invitat inițial, notează Agerpres.
Ministrul Energiei a explicat că va prezenta mai multe detalii cu privire la schema de compensare pentru consumatorii vulnerabili. Totodată, Virgil Popescu a transmis că își dorește o dezbatere eficientă, prin care să se găsească soluții pentru românii afectați de costurile foarte mari la energie electrică și gaze.
„Cu această ocazie le voi prezenta colegilor din Parlament mai multe detalii cu privire la schema de compensare şi, totodată, voi răspunde la toate întrebările care îmi vor fi adresate. (…) Îmi doresc să avem o dezbatere aplicată pentru ca împreună să găsim cele mai bune soluţii pentru români, care sunt afectaţi de costurile mari ale facturilor la energie electrică şi gaze naturale”, a precizat el, potrivit Agerpres.
Ministrul Virgil Popescu a fost invitat, la „Ora Guvernului”, în data de 12 septembrie, pentru a oferi detalii cu privire la prețurile crescute la energie electrică, dar și la ajutorul pe care îl vor putea primi românii afectați de scumpiri.
Ministrul Energiei a vorbit, pe B1 TV, despre cum va arăta planul de compensare la energie electrică și la gaze.Virgil Popescu a precizat că există o compensare de 25% din valoare facturii pentru gaze.
„Vor beneficia toți consumatorii români, toate gospodăriile care consumă între 30 și 200 de kW. Practic, sub 30 de kW, din toate datele de la furnizori, e un consum foarte mic, acolo unde e o casa nelocuită, sau locuită temporar, sau casa de vacanță. Peste 200, vorbim de consum mult peste media lunară, adică români cu venituri peste medie. Noi am spus că vrem să compensăm până la românii cu venituri medii.
La gaze naturale vorbim de un consum pe trașe între 100 și 1200 de metri cubi pe an. Asta presupune diferite tranșe de la o garsonieră mică până la un apartament cu 4 camere sau o casă de până în 120 mp. Vorbim de români cu consum mediu și venituri medii.
Pentru gaze vorbim de un procent de 25% din valoarea facturii, pentru energie vom subvenționa diferența de preț dintre cel mai mic preț din piață, care e de 64 bani pe kW, până la prețul mediu de referință din piață, calculat pe baza mediilor ponderate a tuturor ofertelor din piață și care e de 82 de bani. Practic vorbim de 18 bani pe kW.
Pentru 100 de kW lunar factura la preț mediu, factura ar fi de 82 de lei. Scăzând cei 18 lei, factura e de 64 de lei”, a explicat el, în urmă cu o săptămână.