Ministrul Educației: „Nu am susținut niciodată și nu susțin vaccinarea obligatorie”

Publicat: 17 09. 2021, 13:03
Actualizat: 17 09. 2021, 15:24
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a spus, vineri, într-o declarație de presă transmisă de Digi24, că nu susține vaccinarea obligatorie a profesorilor din România.

Declarația vine după ce zilele trecute, șeful DSU, Raed Arafat, a susținut că ar trebui să li se impună medicilor, profesorilor și cadrelor militare imunizarea sau testarea săptămânală.

„Vaccinarea obligatorie nu a fost niciodată susținută de mine ca ministru al Educației. Îndemnul e una, vaccinarea obligatorie e alta. Hotărârea CNSU nu reglementează funcționarea școlilor, ci reglementează o serie de  activități pentru care se face o distincție de la 3 la 6 la mie. Este înțeleasă nevoia de testare. O să vedem în ce măsură va fi acoperită dintr-o sursă sau alta, dar ea e necesară”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

„Cert este că trebuie sau vaccinare obligatorie și în cel mai rău caz testarea obligatorie cel puțin o dată pe săptămână. Una din acestea două trebuie să fie. Statul îți oferă vaccinul gratuit, ai acces la el deja de câteva luni, poți să te duci oriunde să te vaccinezi. Dacă ai ales să nu o faci, atunci te testezi”, a spus Arafat la Digi 24.

În ceea ce privește cazurile de infectare în rândul elevilor sau angajaților din școli, Cîmpeanu a menționat că vineri se va anunța o centralizare a acestora, însă că aceste cazuri „nu sunt generate de școală”, având în vedere că „există o perioadă de incubație”, iar abia peste două săptămâni se poate trage o concluzie cu privire la infectările generate de mobilitatea legată de școală.

„În primele zile de la deschiderea școlii nu putem vorbi despre infectări generate de școală”, a adăugat el.