Ministerului Economiei a transmis într-un comunicat de presî că ministrul Claudiu Năsui a reprezentat Consiliul COMPET din 25 februarie care a reunit miniștrii responsabili de piața internă și industrie, alături de un secretar de stat. Cu toate acestea, înregistrarea video al acelui eveniment arată că demnitarul nu a fost prezent la eveniment. A participat doar secretarul de stat Paul Ene, însă sub numele de Claudiu Năsui.
„Ministrul Claudiu Nasui a participat la conferință până ce a intervenit o urgență internă. România a fost pusă în listă printre ultimele la acea conferință”, a declarat Ionuț Tudorică, purtătorul de cuvânt al ministrului, potrivit hotnews.ro
Deși nu a fost prezent la conferință, în comunicatul de presă al ministerului se preciza că „România a fost reprezentată de Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), Paul Ene, secretar de stat MEAT, Adriana Sîrzea, director, Direcția Piață Internă și Eduardt Cozminschi, președintele Aurorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor”.
.”Din cauza urgenței, l-a delegat pe secretarul de stat Paul Ene, expertul ministerului pe speță, și într-adevar, a ramas numele ministrului pe ecran, Paul Ene continuând același stream. Urgența a fost că începea la ora aceea, și poate fi verificat, ședința comisiilor de buget-finanțe, reunite, iar Năsui a fost forțat de timp pentru susținerea Bugetului 2021″, mai spune consilierul ministrului.
Ministerul Economiei a informat că referitor la Noua Agendă a UE privind consumatorii, dezbaterile s-au axat pe stabilirea unor acțiuni concrete, planificate până în 2025, menite să răspundă preocupărilor consumatorilor în timpul pandemiei și să le permită acestora să aibă un rol-cheie în redresarea economică, dar și în tranziția verde și cea digitală.
De asemenea, se previzionează o serie de modificări legislative, precum revizuirea Directivei privind siguranța generală a produselor și a legislației privind pachetele de călătorie. O atenție deosebită va fi acordată pachetului legislativ privind serviciile și piețele digitale.
Noua Agendă a UE privind consumatorii va fi pusă în aplicare prin 22 de linii de acțiune cheie, pe diverse paliere, inclusiv pentru protecția consumatorilor în mediul online, impotriva declarațiilor false, una dintre noile provocări fiind schimbarea tiparului de consum către cumpărăturile online sau alegerea produselor ecologice și durabile.
În ce privește propunerea de Directiva privind comunicarea de informații privind impozitul pe profit – CBCR, România și majoritatea statelor membre au sustinut acordul asupra textului, fapt care permite începerea negocierii cu Parlamentul European în vederea adoptării acestui act legislativ important pentru cetățeni, companii și administrație, în cel mai scurt timp.
Din partea Comisiei Europene au participat la videoconferință Vicepreședintele executiv și comisar european pentru concurență, Margrethe Vestager, comisarul pentru piață internă Thierry Breton, comisarul european pentru justiție, Didier Reynders și Mairead Mc Guinness, comisarul european pentru servicii financiare, stabilitate financiară și Uniunea Piețelor de Capital. Lucrările au fost prezidate de Pedro Siza Vieira, ministru de stat, ministrul economiei și tranziției digitale din Portugalia.