Ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, a explicat în emisiunea Selectiv, cu Dan Bucura, cum sunt distribuiți banii din PNDL către autoritățile locale. Acesta a negat că primează criteriile politice, precizând că strategia prevede ca fiecare unitate administrativ-teritorială să beneficieze de cel puțin un proiect:
„Pe tot ceea ce am semnat programe naționale a existat de la bun început o strategie în care fiecare unitate administrativ teritorială din România să beneficieze de cel puțin un proiect. Sunt primării care au și trei-patru proeicte, dar fiecare dintre ele au fost plafonate. Fiecare comunitate în funcție de numărul de locuitori și necesitățile care le au în comunitatea lor aveau posibilitatea de a aplica pe aceste programe de finanțare. Este un program permis tuturor unităților administrativ teritoriale din România. Fiecare oraș, comună a putut beneficia de un astfel de proiect, nu a fost primul venit primul servit, din contră, este un program în care am vrut să dăm posibilitatea tuturor primarilor și tuturor comunităților să obțină o astfel de finanțare.
Sunt și proeicte care astăzi sunt într-o competiție. Au existat programe lansate pe fonduri europene, pe diverse ghiduri de finanțare unde au existat posibilitatea de a evalua acele proiecte, fiecare proeict a primit un anumit punctaj. Astăzi sunt proiecte care sunt în așteptare. La Ministerul Dezvoltării avem un grad de contractare care a fost depășit, o supracontactare de 30%, față de 100% cât era bugetul inițial”.
Adrian Veștea mai spune că ieșirea UDMR de la guvernare și preluarea portofoliului la ministerul Dezvoltării de către PNL nu au afectat proiectele inițiale aprobate:
„Ceea ce trebuie știut este faptul că proiectele au fost evaluate. Au existat criterii de eligibilitate, a existat solicitări de clarificări în cadrul acestor evaluări iar în prezent există un ordin de ministru de 4.600 de beneficiari, de contracte, pe care noi în perioada următoare urmează să le semnăm.
Este foarte adevărat că 1.500 de contracte au fost semnate înainte de a ajunge eu ministru. În utlimele 4 luni de zile, Ministerul Dezvoltării a semnat peste 800 de contracte pe Programul Național Anghel Saligny.
Avem programe care sunt derulate și sunt într-o etapă extrem de mare și au un grad de implementare extrem de serios, unele sunt la 80-90%. Aici a depins de fiecare primar și echipa pe care au avut-o în coordonare modul în care au reușit să implementeze aceste proeicte și au reușit să le aducă la maturitate”.