Ministrul de Externe: Criza a schimbat raporturile dintre angajator și angajat
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, marți, că unul dintre efectele crizei economice a fost clarificarea raportului de forțe dintre angajat și angajator, cu mențiunea că ambele părți rămân în continuare lipsite de responsabilitate față de stat.
„Ce trebuie să facem este să schimbăm filozofia raporturilor dintre angajaţi şi angajatori şi să stabilim un bun dozaj în ceea ce priveşte intervenţia statului pentru că ne mişcăm între două extreme: o extremă asistenţialistă – în care angajatul este hiperprotejat şi în care simţul responsabilităţii îi este inhibat – şi o extremă libertariană, în care patronul face ce vrea”, a spus Baconschi.
Ministrul a precizat că viziunea sa de dreapta îl face un partisan al intervenției minime a statului în relațiile dintre partenerii privați.
Baconschi s-a declarat dezamăgit de lipsa responsabilității față de stat ale angajatorilor și anagajaților români.
„Ceea ce lipseşte la noi este responsabilitatea ambelor părţi – angajat şi angajator – faţă de stat. Printr-un efect de baghetă magică, la 2-3 săptămâni după ce Codul Muncii a intrat în vigoare au apărut la suprafaţă sute de mii de contracte. Nu mai putem tolera nici oameni care, de fapt, fiind angajaţi la negru, nu plătesc nici ei aşa cum nu plăteşte nici angajatorul, taxe la stat. Dar nici oameni care sunt exploataţi în mod lamentabil, ţinuţi deoparte, fără drepturi, fără perspectiva unei pensii. Criza ne-a obligat să clarificăm şi să schimbăm spiritul acestor raporturi între angajat şi angajator”, a spus Baconschi.