Ministrul Culturii: „România, din motive și economice, și strategice, va exploata gaze în Marea Neagră. Cu atât mai stringentă devine această nevoie de a cartografia platforma continentală a Mării Negre”

Ministrul Culturii: „România, din motive și economice, și strategice, va exploata gaze în Marea Neagră. Cu atât mai stringentă devine această nevoie de a cartografia platforma continentală a Mării Negre”
foto: Pixabay

România va exploata gaze în Marea Neagră, din motive economice și strategice, astfel că nevoia de a cartografia platforma continentală a Mării Negre devine „cu atât mai stringentă”, a subliniat miercuriBogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, care a precizat că a demarat deja acest proiect. „Sigur că întreaga cartografiere, din punct de vedere patrimonial, va dura undeva între șapte și 10 ani, dar vom acționa pe segmente”, a explicat demnitarul.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: „De 30 de ani, noi am declarat întreg litoralul Mării Negre zonă de patrimoniu, un lucru absolut nefiresc”

„România, din motive și economice, și strategice, va exploata gaze în Marea Neagră. Cu atât mai stringentă devine această nevoie de a cartografia platforma continentală a Mării Negre. Am demarat deja acest proiect – sigur că întreaga cartografiere, din punct de vedere patrimonial, va dura undeva între șapte și 10 ani, dar vom acționa pe segmente, în sensul în care unde va exista o prioritate din punct de vedere economic sau strategic acolo vom începe cu descărcarea arheologică, cu cartografierea pentru a putea da liber agenților economici, în special dacă vorbim de exploatarea de gaze”, a declarat Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

Oficialul a menționat că „acest grup de lucru este alături de Institutul Național al Patrimoniului, Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța, Direcția Județeană pentru Cultură atât cea din Constanța, cât și cea din Tulcea”.

„Repet, scopul final este cartografierea corectă a platformei continentale a litoralului românesc al Mării Negre. Tot ca o paranteză, am să vă spun aici, noi avem cea mai mare suprafață compactă de litoral din lume declarată ca fiind zonă de patrimoniu. E un lucru absolut nefiresc, pentru că acolo sigur că sunt elemente care trebuie identificate, dar trebuie să declarăm punctual unde sunt zone de patrimoniu în Marea Neagră, și nu situația pe care am găsit-o – v-am spus, de 30 de ani, noi am declarat întreg litoralul Mării Negre zonă de patrimoniu, un lucru absolut nefiresc”, a mai adăugat ministrul Bogdan Gheorghiu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`