Ministrul Costel Alexe: „Suntem prima autoritate de mediu din Europa care va avea o rețea proprie de senzori în administrarea sa”

Publicat: 07 07. 2020, 13:29
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Mediului este prima autoritate de mediu din Europacare va avea o rețea proprie de senzori în administrarea sa, susține Costel Alexe, ministrul Mediului. Investiția pentru modernizarea Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului are o valoare de 3,17 milioane de euro, dintre care 2,17 milioane de euro vor fi asigurați de către Administrația Fondului pentru Mediu, iar restul de 1 milion din fonduri europene.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ministerul Mediului,prima autoritate de mediu din Europa, care va avea o rețea proprie de senzori în administrarea sa

„Vă informez că suntem prima autoritate de mediu din Europacare va avea o rețea proprie de senzori în administrarea sa. Prima autoritate de mediu din Europa. Vrem să facem acest lucru pentru că observăm și la nivel național, și la nivelul orașelor mari din țara noastră că se dezvoltă aceste rețele independente de senzori. Vrem să facem acest lucru tocmai pentru a veni în sprijinul lor, ca prin amplasare, prin specificațiile tehnice să reușim să venim în sprijinul lor, astfel încât și ei să își calibreze rețelele independente de senzori în funcție de stațiile noastre de măsurare a calității aerului, singurele acreditate și omologate de Comisia Europeană, singurele din oricare alt stat european care furnizează date către Comisia Europeană, în baza cărora se fac statisticile la nivel național. Vreau să vă informez că întreaga investiție pe care o face ministerul în această modernizare a Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului este de 3,17 milioane de euro, din care 2,17 milioane de euro sunt bani de la Administrația Fondului pentru Mediu și, evident, 1 milion de euro bani ce vin din fonduri europene prin POIM, mai exact 5 milioane de lei”, a declarat Costel Alexe.

Costel Alexe, despre impactul fenomenelor hidro-meteorologice asupra mediului

Costel Alexe, ministrul Mediului, atrăgea recent atenția cu privire la impactul fenomenelor hidro-meteorologice asupra mediului, deși recunoștea că „nu sunt cele mai grave inundații din ultimii 200 de ani cu siguranță”.

„Eu azi am fost prezent în județul Botoșani și, evident, în județul Iași, pentru că cea mai vulnerabilă zonă în acest moment rămâne Prutul, unde avem în continuare o avertizare de cod roșu.Vreau să-i informez pe toți cetățenii statului român că prin instituțiile pe care le avem putem să gestionăm aceste situații produse de fenomenele hidro-meteorologice din ultima perioadă. Nu sunt cele mai grave inundații din ultimii 200 de ani cu siguranță, dar din în ce mai des avem aceste manifestări ale schimbărilor climatice care se manifestă tot mai des și în țara noastră. De exemplu, în zona Moldovei, luna aprilie a fost cea mai secetoasă lună din istoria măsurătorilor meteorologice, iar în ce privește luna iunie, avem cea mai ploioasă lună din ultimii 60 de ani. La nivel mondial, avem cea mai caldă lună mai din istoria măsurătorilor. Ajungem să simțim pe propria piele că viața noastră aproape că se joacă la ruleta schimbărilor climatice. Multe din aceste fenomene hidro-meteorologice sunt practic efectul acțiunilor noastre asupra mediului înconjurător”, a declarat Costel Alexe, pentru B1 TV.

Ministrul a dat asigurări că instituțiile sunt pregătite pentru efectele unor posibile alte fenomene extreme, iar ISU se află în teren pentru a ajuta oamenii: „Acum, dacă ne referim la acest moment pe Prut cu codul roșu, vreau să-i informez pe români că suntem pregătiți pentru perioada următoare, când s-ar putea să mai avem un front atmosferic care poate să genereze cantități însemnate de precipitații. În acest moment, la acumularea de la Stânca Costești, unde mă aflu, avem în acumulare aproximativ 800 de milioane de metri cubi de apă, care provin de la această viitură ce vine pe Prut din Ucraina, și acumularea poate să mai rețină încă aproximativ 500 de milioane de metri cubi, astfel încât suntem în situația în care localitățile în aval de barajul de la Stânca Costești să nu aibă de suferit. Important e că sunt acum acțiuni de monitorizare și înștiințare a populației referitor la pericolul acestor indundații, iar colegii de la Apele Române și cei de la ISU sunt în teren pentru a fi alături de cetățenii care au nevoie”.

„La Rădăuți – Prut, au mai fost inundații și în 2008 și în 2010, avem acum din nou. Astfel de zone sunt predispuse la inundații. Statul român a investit în reabilitarea infrastructurii rutiere și a gospodăriilor. Guvernul a transmis clar că reabilitarea infrastructurii sau pentru cetățeni pagubele produse de aceste inundații vor fi suportate de Guvern prin fondul de rezervă. În următorii ani cred că atât timp cât vom conștientiza că toate acțiunile noastre s-ar putea să se întoarcă împotriva noastră, vom reuși să diminuăm efectele acestor nu le-aș numi catastrofe, dar sunt situații excepționale care ne-ar putea pune în pericol inclusiv viața”, a mai declarat ministrul Mediului, Costel Alexe, pentru B1 TV.

știre în curs de actualizare