Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, spune că domeniul pe care îl gestionează are parte de un buget-record în acest an, cu 10% mai mare față de execuția bugetară din 2020.
”Am fost la Parlament astăzi, am reușit în aceste condiții dificile ale acestui an, cu deficit bugetar mare din cauza crizei pe care o traversăm, am reușit să avem un buget, zic eu, record la Transporturi, de 14,1 miliarde de lei. Asta înseamnă o creștere 10% față de execuția bugetară de anul trecut, adice față de ce s-a cheltuit în 2020. Avem o sumă, iarăși record, de 8 miliarde de lei pentru investiții din fonduri europene. Asta înseamnă autostrăzi, căi ferate, pe naval, pe aerian. Avem sume foarte mari și în creștere, 1,4 miliarde de lei pentru întreținerea rețelelor feroviare existente, e important să și întreținem ce avem, nu numai construcțiile noi. Astea sunt două lucruri care ne dor în România. Avem o creștere de 10% și la sumele pentru rutier, 617 milioane de lei. Deci, practic, am reușit, au înțeles și colegii de coaliție să ne respectăm această promisiune din programul de guvernare comun, să punem investițiile în centrul agendei acestui Guvern. Acum rămâne să trecem la treabă și să executăm acest buget”, a declarat Cătălin Drulă în cadrul emisiunii ”Actualitatea”, cu Tudor Mușat.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
În aceeași emisiune, Cătălin Drulă a vorbit și despre situația căilor ferate din România și despre investițiile care ar putea fi făcute în acest sector cu fondurile din Planul Național de Relansare și Reziliență.
”Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), așa cum e gândit de Comisia Europeană, este un plan de investiții care trebuie să susțină reforme. La noi a întregi rețeaua de transport e o reformă în sine pentru că are consecințe în economie, consecințe sociale și am reușit să argumentăm asta și către Bruxelles. Sunt nevoi diferite în vestul și estul Europei. Încercăm să prindem o sumă mare pentru reînnoirea căii ferate. Asta înseamnă că nu vorbim despre acele proiecte de construcție nouă, ci să aducem calea ferată care acum e în paragină la standardul ei constructiv, să facem din nou de la București la Craiova cu trenul, nu 3 ore și 20 de minute, ca în prezent, ci 2 ore, cum făceam în 1985. Poate pătrea puțin, ca țintă, dar eu cred că e esențial să ajungem la niște timpi decenți de parcurs, la un confort, ca să readucem călătorii pe calea ferată”, a declarat Cătălin Drulă.