Ministrul Cadariu (PNL), după ce PSD l-a acuzat de fugă de răspundere în criza cerealelor: PSD e disperat să arunce vina pe alții, cum a făcut cu legea pensiilor și cu facturile la energie (VIDEO)

Ministrul Cadariu (PNL), după ce PSD l-a acuzat de fugă de răspundere în criza cerealelor: PSD e disperat să arunce vina pe alții, cum a făcut cu legea pensiilor și cu facturile la energie (VIDEO)
Constantin-Daniel Cadariu/Facebook

Daniel Cadariu (PNL), ministrul Antreprenoriatului și Turismului, a venit cu o replică dură după ce PSD l-a acuzat de fugă de răspundere în criza declanșată de fluxul de cereale ucrainene.

Cum a comunicat PSD până acum în scandalul cerealelor ucrainene

Într-un comunicat emis joi, PSD a susținut că e treaba lui Cadariu, care gestionează politica de comerț a României, să colaboreze cu Ministerul Agriculturii pentru redactarea actului normativ de suspendare temporară a importurilor de cereale ucrainene, care să fie adoptat dacă problema nu va fi rezolvată în timp util la nivelul Comisiei Europene.

Anterior, pe 18 aprilie, PSD a anunțat că va cere în coaliție suspendarea temporară a importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina, iar pe 11 aprilie a cerut Ministerului de Externe, condus de Bogdan Aurescu, să să inițieze negocieri cu Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piața românească.

Toate acestea, în contextul în care chiar PSD dă ministrul Agriculturii (Petre Daea).

Cadariu (PNL), replică la PSD în scadalul cerealelor ucrainene

În replică, Daniel Cadariu a spus că PSD-iștii caută să arunce vina pe alții, cum au mai făcut-o și cu alte ocazii și a dat exemple, și că atacurile la adresa sa vin din partea unui „presupus domn” care „suferă de nebăgare în seamă”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Gabriela Mihai.

„Din punctul meu de vedere, asistăm la o nouă încercare disperată a celor de la PSD de a abate atenția de la un subiect de o extremă importanță – faptul că fermierii români au primit o compensație mult prea mică raportată la pierderile suferite din cauza acestor importuri de grâu.

PSD a procedat la fel și în alte cazuri: și în cazul creșterii prețurilor la energie, atunci când reprezentantul PSD la conducerea ANRE nu spunea nimic și Virgil Popescu (ministrul PNL al Energiei) era țap ispășitor, știm povestea cu legea pensiilor, care trebuia adoptată de atâta amar de vreme și vinovații, mai nou, nu mai sunt la Ministerul Muncii, ci la Ministerul Apărării, la cel de Interne, la cel de Justiție, oriunde numai acolo unde există responsabilitate legală nu…

Politica agricolă a României e în responsabilitatea Ministerului de resort. Dacă nu ar existat acest minister, puteam discuta de această direcție de politici comerciale din cadrul Ministerului (Antreprenoriatului).

Dar să mai facem o precizare: la întâlnirea de ieri (dintre miniștrii de resort din statele afectate și reprezentanții Comisiei Europene), Ministerul (Antreprenoriatului) a fost prezent prin directorul de la această direcție, șeful de serviciu și, lucrul cel mai important, secretarul de stat PSD care are atribuții pe comerț exterior. E adevărat că nu a participat la conferința de presă, că nu e de domeniul nostru, dar noi asigurăm tot suportul necesar.

Noi am atenționat încă din 11 aprilie Ministerul Agrifculturii că din 23 februarie se puteau face propuneri de modificare a Regulamentului 870 care vizează exact aceste măsuri de liberalizare temporară a comerțului cu cereale în raport cu Ucraina. Pe 12 am primit un răspuns incomplet, fără propuneri concrete pe care eventual să le înaintăm Reprezentanței Permanente a României pe lâng UE. Ministerul Antreprenoriatului are acolo detașat un om, dar la fel și Ministerul Agriculturii”, a explicat Daniel Cadariu, pentru B1 TV.

Acesta a mai precizat că în ședința de guvern de azi s-a adoptat o Hotărâre care pune în funcțiune mecanismul de compensare a pierderilor, deocamdată doar pe cele 10 milioane de euro de la Comisia Europeană și alte 10 de la Ministerul Agriculturii. Comisia va suplimenta suma la 100 de milioane de euro pentru fermierii din toate statele afectate, dar e treaba MinisteruluIui Agriculturii să facă toate calculele și să vadă care sunt necesitățile fermierilor români, a punctat Cadariu.

Ministrul PNL a mai spus că acuzațiile la adresa sa din PSD vin din partea unui „domn care suferă de nebăgare de seamă, un moștenitor al claunului Cosma de la Prahova, un presupus domn care înțeleg că a condus acest minister în trecut și e cunoscut pentru anumite fapte lăsate în urmă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)