Ministrul Bogdan Ivan, despre atacul cibernetic de la Camera Deputaților: S-au furat 316 documente, inclusiv copii ale actelor de identitate ale parlamentarilor / Un atac masiv a fost și asupra site-ului DNSC (VIDEO)

Publicat: 31 01. 2024, 11:34
Bogdan Ivan (PSD), ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Sursa foto: Bogdan Ivan / Facebook

Bogdan Ivan (PSD), ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a declarat, miercuri, că în atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor au fost furate 316 documente, inclusiv copii ale actelor de identitate ale unor parlamentari. Ivan a mai precizat că nu se pune problema plăţii unei răscumpărări.

De asemenea, un atac masiv a avut loc și asupra site-ului Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).

Ce a spus Bogdan Ivan despre atacul cibernetic de la Camera Deputaților

„Vorbim de 316 fişiere care au fost copiate, dintre care 190 documente scanate şi 36 edtabile.

Conţinutul e unul public – anume contracte de servicii, adrese instituţionale, date din buget – şi alte date care nu sunt destinate publicului – copii după actele de identitate ale parlamentarilor”, a declarat ministrul Bogdan Ivan.

Camera Deputaţilor își gestionează în regie proprie securitatea cibernetică, a precizat acesta.

Atac cibernetic masiv asupra site-ului DNSC

Ivan a mai afirmat că, în noaptea de marți spre miercuri, „site-ul DNSC a fost atacat, cu o pondere de 18.000 de accesări pe secundă”, dar acest atac e „nul” deoarece site-ul merge și nu au fost furate documente.

Ministrul Digitalizării a mai susținut că în România au loc zilnic peste 25.000 de atacuri cibernetice. De multe ori, problema ține și de softurile neactualizate: „Pe unele sisteme funcţiona Windows 7”.