Ministrul Bogdan Gheorghiu și Vergil Chițac, discuții despre dezvoltarea centrului istoric din Constanța. Candidatul PNL a reclamat lipsa unui masterplan pentru oraș: „Nu există viziune, nu există nimic” (VIDEO)

Publicat: 11 09. 2020, 11:13

Problema centrului istoric din Constanța este că s-au făcut foarte multe retrocedări în zonă, iar „privații unii nu vor, alții n-au putere financiară”, și atunci singura pârghie de acțiune a statului este amendarea prin direcția de specialitate a zonei, a explicat Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, într-o discuție cu Vergil Chițac, candidatul PNL la Primăria Constanșța.

Cei doi s-au plimbat prin centrul istoric al orașului de la malul mării și au vorbit despre strategia de dezvoltare a zonei, reclamând lipsa de acțiuni a administrațiilor social-democrate din Constanța în ceea ce privește impulsionarea proceselor de restaurare.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

„Problema centrului istoric este că s-au făcut foarte multe retrocedări aici, iar privații unii nu vor, alții n-au putere financiare, și atunci singura pârghie prin care statul poate acționa este amendarea prin direcția de specialitate a zonei, care din ce știu eu au mai dat ei ceva amenzi aici, dar experiența îmi arată, nu numai la Constanța, la nivel național că nu este o metodă foarte eficientă. Alte țări au reglementări mult mai clare, adică în momentul în care ești proprietar pe un obiectiv de patrimoniu dacă nu aplici ceea ce trebuie pentru a se respecta legea de patrimoniu legat de imobilul respectiv, riști să îl pierzi cu totul”, a afirmat ministrul Bogdan Gheorghiu.

Vergil Chițac a explicat că pentru realizarea și iluminarea fațadei, „dacă n-ai bani, primăria îți face lucrul acesta, urmând ca în cinci ani tu să restitui banii fără să îți perceapă, să zicem, dobândă sau așa ceva”.

„Nu a fost, vorba dumneavoastră, o politică a administrației locale de încurajare, de impulsionare sau oricum vreți să îi spuneți a restaurării zonei”, a spus Bogdan Gheorghiu.

La rândul său, Vergil Chițac a remarcat: „Există baza legală, spuneți dumneavoastră”.

„Sigur că există și, mai ales, pentru mulți ar fi o eliberare de probleme, pentru că, o dată, neavând unele dintre ele poate o valoare imobiliară mare, pentru că cine ar cumpăra nu numai că are de investit, dar în momentul în care trebuie să respecți legislația de patrimoniu valoarea investiției crește exponențial foarte mult, și atunci s-ar putea să fie unii dornici doar ca să scape de probleme”, a fost răspunsul ministrului Culturii.

Vergil Chițac a reclamat absența unui masterplan pentru zonă, unul „care să plece de la niște fundamente cât de cât economice”.

„Eu, ca primar, n-aș avea nimic împotrivă, dar eu trebuie să mă gândesc că dacă bag niște bani, peste câțiva ani de zile trebuie să scot înapoi și în absența unui masterplan al acestei zone, care să plece de la niște fundamente cât de cât și economice – domnule, turismul acesta pe care îl faci trebuie să aducă bani, băgăm niște bani acum, dar trebuie cumva să îi scoatem și să se autoîntrețină – nu putem gândi așa. În Constanța nu există masterplan. Nu există viziune, nu există nimic”, a subliniat Verghil Chițac.

Ministrul Bogdan Gheoghiu a precizat că „dacă primaria dorește să achiziționeze un obiectiv de patrimoniu, respectiv un obiectiv în Centrul Vechi al Constanței și noi constantăm că primăria va fi un bun administrator al acestui obiectiv, atunci declinăm dreptul către dumneavoastră. La Constanța e nevoie de un primar care să prețuiască în primul rând cultura și patrimoniul, că asta a lipsit Constanței. A avut parte doar de edili care au ignorat complet zona asta culturală și patrimonială”.

„Eh, nu numai zona asta!”, l-a completat Verghil Chițac.

Nu în ultimul rând, ministrul Bogdan Gheorghiu a menționat că „și aici ar fi foarte util un parteneriat între primărie, consiliul județean și Ministerul Culturii, pentru a se putea – exact ce spuneați și dumneavoastră mai devreme – pune în aplicare un proiect unitar”.