Ministrul Apărării, despre operațiunile de bruiaj ale rușilor: Ne preocupă, monitorizăm, dar e felul în care Rusia se comportă în regiune de multă vreme (VIDEO)

Publicat: 22 05. 2024, 08:15
Angel Tîlvăr (PSD), ministrul Apărării. Sursa foto: Captură Video - Guvernul României / Facebook

Angel Tîlvăr (PSD), ministrul Apărării, a afirmat că navigaţia maritimă are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de bruiaj, dar acesta „e felul în care Rusia se comportă în regiune nu de acum, ci de mai multă vreme”.

Declarația a fost făcută în contextul în care un raport recent al Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă a arătat că Rusia desfășoară un război electronic inclusiv în estul României.

Ministrul Tîlvăr, despre acțiunile de bruiaj are Rusiei

„Cel mai mult are de suferit navigaţia maritimă, motiv pentru care şi azi (marți), în discuţiile pe care le-am avut cu dl Guler, ministrul apărării din Turcia, componenta de siguranţă în ce priveşte navigaţia pe Marea Neagră a avut un loc important pe agendă.

Ne dorim şi probabil că în iulie MCM-ul – Iniţiativa de deminare pe Marea Neagră – va deveni operaţională. Discuţiile sunt mai mult decât avansate, suntem la nivel de detalii tehnice.

Tot azi, ca urmare a propunerii pe care am avut-o din partea Turciei, am spus că cel de-al doilea vânător de mine care va intra în dotarea Armatei Române se va opri pentru o perioadă pentru pregătire şi pentru integrarea în formatul MCM.

Evident că ne preocupă, că monitorizăm, dar e felul în care Rusia se comportă în regiune nu de acum, ci de mai multă vreme”, a declarat Angel Tîlvăr, în cadrul unei conferinţe susţinute la Ankara:

Raport: Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj în estul României

Un raport recent al Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, instituție în subordinea Ministerului român de Externe, arată că Rusia desfășoară un război electronic inclusiv în estul României.

„Pe termen mediu și lung, interferențele electromagnetice ale Federației Ruse pot destabiliza semnificativ sistemele de navigație ale României, în special în Dobrogea și Moldova, afectând astfel siguranța zborurilor și navigației. Perturbarea comunicațiilor și a navigației poate duce la creșterea riscului de accidente aviatice și maritime, împiedicând operațiile de transport și provocând pierderi economice semnificative. De asemenea, astfel de acțiuni pot afecta infrastructura de telecomunicații și pot submina securitatea națională prin culegerea de informații sensibile și inducerea în eroare a sistemelor de apărare”, se arată în document.