Alina Gorghiu (PNL), ministrul Justiției, a anunțat că Senatul a votat, luni, extinderea ordinului de protecție pentru orice victimă a violenţei de orice fel. În prezent, acest ordin e folosit doar în cazul violenței domestice.
Ministrul a mai susținut că peste 16.000 de ordine de protecţie au fost emise până la 1 septembrie, înregistrându-se 160 de cazuri de violenţă domestică pe zi. Dar statistica oficială nu reflectă perfect realitatea, căci foarte multe femei se tem să spună prin ce calvar trec.
„160 de cazuri de violenţă domestică pe zi în România. O statistică tristă pe care trebuie să o oprim! Extinderea ordinului de protecţie, pentru orice victimă a violenţei de orice fel, adoptată astăzi (luni – n.r.) de Plenul Senatului.
La nivel naţional, până la 1 septembrie, au fost emise 8.629 de ordine de protecţie provizorii şi 7.814 de ordine de protecţie. Cu toate acestea, sunt foarte multe femei, care, de frică sau din alte motive, nu au curaj, aleg să-şi ducă suferinţa acasă, singure, tăcute şi în durere. (…) O societate mai sigură are nevoie de legi solide şi acest proiect este un pas înainte”, a declarat Alina Gorghiu, potrivit unui comunicat trimis Agerpres.
Proiectul inițiat de Guvern și votat azi de Senat prevede că persoana care e pusă în pericol de către o altă persoană poate solicita instanţei emiterea unui ordin de protecţie. Acesta poate fi emis pentru o perioadă de maxim 12 luni, durata exactă fiind stabilită de judecător. Dacă hotărârea judecătorească nu cuprinde nicio menţiune privind durata măsurilor, acestea vor produce efecte pentru 12 luni de la data emiterii ordinului.
Cererea de emitere a ordinului de protecţie poate fi introdusă de victimă personal, de reprezentantul ei legal, de procuror sau de reprezentantul autorităţii sau structurii competente la nivel local cu atribuţii în materia protecţiei victimelor infracţiunilor.
Prin ordinul de protecţie pot fi dispuse şi o serie de măsuri, precum evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună ori interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic, măsuri care, prin natura lor, au ca efect o restrângere temporară a unor drepturi şi libertăţi ale agresorului.
Judecata în astfel de cauze se face de urgenţă, iar asistarea victimei şi a agresorului este obligatorie. În caz de extremă urgență, instanţa poate emite ordinul de protecţie şi fără citarea părţilor.
Proiectul de lege urmează să ajungă la dezbatere și vot și în Camera Deputaților, for decizional.