Ministrul Agriculturii, Adrian Oros: Secetă ca anul acesta n-a mai fost de 50-60 de ani
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, se arată îngrijorat în ceea ce privește seceta de anul acesta. Ministrul a declarat duminică într-o conferință de presă susținută la Cluj, că o secentă ca anul acesta nu s-a mai înregistrat în țara noastră de 50-60 de ani. De asemenea, Adrian Oros a mai declarat că până acum sunt înregistrate 1,4 milioane de hectare de culturi afectate de acest fenomen.
Adrian Oros, despre faptul că nu a mai fost o secetă ca acum de 50-60 de ani
Adrian Oros, ministrul Agriculturii, susține că România nu s-a mai confruntat cu o secetă ca aceea de acum de 50-60 de ani, potrivit Agerpres.
„E o secetă extremă şi puternică, ce s-a instalat în această parte a Europei, nu numai în România, care se suprapune acestei crize a evoluţiei pandemiei COVID. (…) Secetă ca anul acesta, spun specialiştii, n-a fost de 50-60 de ani”, a afirmat Adrian Oros.
Tot în acest context, Adrian Oros a declarat că sunt înregistrate 1,4 milioane de hectare de culturi afectate de secetă până la acest moment.
„În afară de faptul că-i despăgubim, încercăm să-i încurajăm pe fermieri – pentru că sunt şi alte fenomene climatice nefavorabile sau extreme care pot să le diminueze producţiile, grindină, inundaţii, îngheţ, ploi torenţiale, furtuni – încercăm să-i obişnuim să-şi asigure culturile. (…) Ministerul Agriculturii suportă 70% din poliţa de asigurare. În acelaşi timp, încercăm să negociem cu băncile să fie prinsă în poliţa de asigurare şi seceta, pentru că foarte multe bănci nu asigură pentru secetă sau acolo unde asigură pentru secetă, condiţiile pe care le impun în contracte nu sunt acceptate sau sunt foarte greu acceptate de fermieri”, a adăugat Adrian Oros
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros: Fermierii afectați de secetă vor primi bani din partea statului
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat pe 8 mai, într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Dosar de politician” că fermierii ale căror recolte sunt afectate de secetă vor primi bani din partea statului drept compensație.
„Nu o să fie vorba de bani europeni aici, o să fie vorba de bani de la buget. Suntem în cursul evaluării pagubelor produse de secetă. O să-i despăgubim pe toți cei care au avut asemenea pagube. În evaluările de până acum ar fi afectate cam un milion de hectare de culturi din cele 2,9 milioane care au fost însămânțate în toamnă”, a declarat acesta pentru B1 TV.
De asemenea și agricultorii afectați de pandemia de coronavirus ar urma să fie despăgubiți.
„Separat, pentru cei care au fost afectați de evoluția pandemiei și au avut pierderi de venit, vom cheltui, tot cu acceptul Comisiei Europene, cei 80 de milioane de euro care au rămas neutilizați din măsuri neacceptate, sub formă de sume forfetare, până la 5.000 de euro pe fermier și până la 50.000 de euro pe procesator. Acum lucrăm la niște criterii obiective, nediscriminatorii, pe baza unor dovezi disponibile.
În paralel, avem un fond de creditare în care noi plătim 50% din dobândă și un fond de garantare unde garantăm 90% din credite pentru cei care vor să-și reia activitatea. Aici mă refer la fermierii mari care doresc acest lucru”, a mai spus Ministrul Agriculturii.