Ministrul Agriculturii, Adrian Oros: În următoarea perioadă trebuie sprijinită ferma de familie, fără de care viaţa la ţară nu prea are sens şi nu are perspectivă
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, vineri, că fermele de familie trebuie sprijinite în perioada următoare, pentru a trece cu bine peste criza Covid. Oros mai precizează că „viaţa la ţară nu prea are sens şi nu are perspectivă” fără fermele de familie.
Ministrul Adrian Oros: Fermele de familie vor fi sprijinite în perioada următoare
Fermele de familie, pentru care mulți tineri aleg încă să stea în zonele rurale ale țării, vor fi în atenția Guvernului Orban. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros,a precizat că acestea trebuiie și vor fi sprijinite în perioada următoare, pentru a depăși cu bine criza lăsată în urma sa de pandemia de Covid-19.
Oros a mai spus că acest lucru se va realiza printr-o plată redistributivă de la Pilonul I – plăţi directe, către fermele de familie.
„Trebuie să avem grijă, să menţinem acest echilibru, pentru că România are cele mai multe ferme, avem 830.000 de ferme, dar acestea sunt foarte polarizate. 40% din terenul care este lucrat este lucrat de 97% dintre fermieri, în ferme de sub cinci hectare. 40% din suprafaţă este lucrată de 0,57% dintre fermieri, cu ferme de peste 300 de hectare, avem ferme de 56.000 de hectare, de 10.000, de 30.000 de hectare, avem, probabil cele mai mari ferme din Europa, dar şi cele mai numeroase şi mai mici ferme din Europa şi abia 20% din teren este lucrat în ferme de familie, în ferme medii. Noi trebuie, în următoarea perioadă, să consolidăm foarte mult această fermă de familie, încât ea să devină o fermă comercială, o fermă care să reziste pe piaţă provocărilor viitoare”, a precizat ministrul Agriculturii, potrivit agerpres.
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros: Este foarte importantă şi susţinerea pieţei locale
Totodată, Adrian Oros îndeamnă la susținerea producătorilor români și a pieței locale. În acest sens, va fi stimulată cooperativa, despre care spune că este „singura soluţie realistă pentru producătorii mici” şi, pe de altă parte, va fi încurajată piaţa publică locală, astfel încât primarii să aibă posibilitatea să facă achiziţii publice pentru nevoile locale de la producătorii locali.
Ministrul Agriculturii susține, de asemenea, înfiinţarea unei reţele naţionale de colectare, depozitare, distribuţie şi promovare a produselor româneşti.
„Avem un program prin care vom înfiinţa o reţea naţională de colectare, depozitare, distribuţie şi promovare a produselor româneşti, prin construirea a opt depozite mari, regionale, în fiecare regiune de dezvoltare, care să aibă şi rolul de a adăposti rezerva strategică, rezerva de stat, pentru că nu ştim ce vremuri veni, în acelaşi timp, în jurul acestor depozite să se lege toate depozitele fermierilor sau procesatorilor şi mici şi mari, astfel încât cine doreşte să valorifice produsele prin această reţea de produse româneşti să aibă aibă posibilitatea să o facă”, a spus Oros.
În încheiere, ministrul Agriculturii a făcut referire şi la schimbul de generaţii, la sprijinirea fermierilor tineri, în contextul în care îmbătrânirea fermierilor este o problemă acută în România.
„Pe lângă faptul că, în următoarea perioadă, intensitatea de sprijin va fi de maxim 100.000 de euro, nu 50.000 de euro, pentru instalarea tinerilor fermieri, încercăm şi chiar facem acest lucru, pentru prima dată: acolo unde există teren al statului, gestionat de ADS să îl concesionăm, prin atribuire directă, tinerilor fermieri şi nu, să zic aşa, băieţilor deştepţi sau clientelei politice, cum s-a făcut până acum. De asemenea, am splitat program de instalare a tinerilor fermieri, încât o parte din el este destinat tinerilor din diaspora, pentru că sunt foarte mulţi care lucrează în agricultura altor state şi vrem să le dăm posibilitatea să se întoarcă în agricultura românească”, a precizat Adrian Oros.