Ministrul Agriculturii, Adrian Oros: În ultimii 30 de ani, mai mult s-a distrus decât s-a construit / Am trecut prin cea mai gravă secetă din ultimii 40-50 de ani. Soluția pe termen scurt – Despăgubirile (VIDEO)

Publicat: 23 06. 2020, 21:45

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, pentru B1 TV, că va discuta cu toate asociațiile din domeniu pentru a găsi cele mai bune soluții la problemele generate de criza COVID, de seceta de lunile trecute și de inundațiile din ultimele zile. Oros a precizat că seceta de până de curând a fost cea mai mare din ultimii 40-50 de ani, conform specialiștilor. Pe termen scurt, a afirmat acesta, soluția o reprezintă despăgubirile acordate agricultorilor. Cât despre soluțiile pe termen lung, ministrul a vorbit despre o „strategie de gestionare a apei”, care să includă și reabilitarea sistemului principal și secundar de irigații.

Agricultura, afectată de criza coronavirusului și de fenomenele meteo extreme. Adrian Oros: Despăgubirile reprezintă soluția pe termen scurt

Adrian Oros a declarat marți, pentru B1 TV, că în ultimii 30 de ani în agricultura românească mai mult s-a distrus decât s-a construit. Pe termen scurt, soluția o reprezintă despăgubirile acordate agricultorilor ale căror culturi au fost afectate de fenomenele meteo extreme. Pe termen lung, însă, trebuie implementată o „strategie de gestionare a apei”, a declarat ministrul Agriculturii.

„Noi am avut discuții cu toate asociațiile, începând din noiembrie și decembrie și la început de ianuarie, după care a apărut această pandemie a COVID-ului. Nu ne-am putut întâlni multă vreme și acum am reluat discuțiile pe Programul Național Strategic, dar și pe aceste dezastre care s-au suprapus peste evoluția pandemiei COVID – în prima parte a anului și în toată toamna și iarna practic o secetă extremă și puternică, cum nu s-a mai întâlnit în ultimii 40-50 de ani, cel puțin așa ne-au spus specialiștii, și iată acum inundații și grindină. O să ne reîntâlnim cu toții. S-au mai relaxat restricțiile de mișcare și o să putem să ne reîntâlnim.

Soluțiile pe termen scurt sunt despăgubirile și rezolvarea urgentă a problemelor care s-au ivit acum legat de inundații, iar pe termen mediu și lung trebuie investit foarte consistent și foarte inteligent într-un sistem, eu i-am spus strategie de gestionare a apei. Nu discutăm aici doar de irigații, ci de aceastră strategie de gestionare a apei, această resursă vitală, epuizabilă, care de multe ori ne poate crea și probleme când vine prea multă.

Trebuie să recunoaștem cu toții, iar agricultorii o știu mai mai bine decât noi, că în ultimii 30 de ani mai mult s-a distrus decât s-a construit. Aici mă refer atât la amenajările de irigații, la infrastructura de desecare și drenaj, dar și la infrastructura de combatere a eroziunii solului, pentru că aici, din nefericire, avem aproape două milioane de hectare care sunt afectate și ar trebui să începem lucrări”, a explicat Adrian Oros, pentru B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ministrul Agriculturii i-a sfătuit apoi pe fermieri să-şi asigure producţiile: „Sfatul meu este către toţi fermierii să-şi facă asigurări, pentru că în afară de secetă, unde societăţile de asigurare într-adevăr impun nişte condiţii aproape de neacceptat, pentru toate celelalte fenomene extreme asiguratorii fac asigurări”.

Oros a mai spus că au alocat 40 de milioane de euro pentru încurajarea asigurării producţiilor, iar statul plătește 70% din poliţa de asigurare:„Avem bani cu care venim să-i încurajăm, după care ei se vor obişnui să-şi asigure culturile pentru aceste fenomene climatice extreme, iar banii o să-i mutăm spre altă măsură”.

Adrian Oros, despre reabilitarea sistemului de irigații: Am costatat că nu putem iriga mai mult de 300 și ceva de mii de hectare

Oros a mai afirmat că predecesorul său la Ministerul Agriculturii, Petre Daea, i-a transmis că a fost refăcut sistemul de irigații pe 840.000 de hectare când, de fapt, erau doar puțin peste 300.000. Acum, a precizat Oros, ei depun eforturi pentru a crește această suprafață.

Întrebat dacă a mai trimis Corpul de Control să verifice ce face cu banii Agenția de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), ministrul a răspuns: „Noi cercetăm tot ce s-a făcut în multe județe. Cei care nu au făcut ceea ce trebuiau să facă ori au făcut lucruri nepermise au plecat. Documentația emisă de Corpul de Control am trimis-o la instituțiile abilitate, dar noi, în paralel, trebuie să face lucruri”.

„Dacă ne referim doar la reabilitarea infrastructurii pricipale de irigații, trebuie să reamintesc că s-au alocat în cei trei ani – în care trebuia să reabiliteze peste două milioane de hectare cu un miliard de euro – doar 529 de milioane de lei. În paralel, sunt alocați vreo 400 de milioane de euro, bani europeni, pentru infrastructura secundară. Lucrările pe infrastructura principală fie au fost făcute mai prost, fie au fost făcute cu o prioritizare care nu avea nicio logică, pe suprafețe pe care nu se întâlneau cu reabilitarea infrastructurii secundare, în așa fel încât, în martie, când am dat drumul la apă pe canal, am costatat că nu putem iriga mai mult de 300 și ceva de mii de hectare. Fostul ministru (Petre Daea – n.r.) mi-a spus că mi-a dat la cheie 840.000 de hectare. Nu s-a întâmplat acest lucru. Noi am încercat să repornim acolo unde se putea și să creștem suprafața irigată. Am reușit să pornim stația de la Sultana și dacă reușim să repornim și stația de la Făurei săptămâna viitoare, mai creștem această suprafață de udare”, a explicat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, pentru B1 TV.