Ministrul Agriculturii consideră că liceele agricole trebuie să devină platforme de excelenţă pentru universităţile de profil.
„Dragostea faţă de pământ şi faţă de această nobilă activitate – agricultura – trebuie însămânţată în inimile copiilor noştri încă de mici. Cred că e foarte important să ne uităm şi către perioada de educaţie gimnazială a tinerelor generaţii. Poate că mulţi dintre copiii noştri consideră că roşiile excepţionale pe care România le are, ardeii, castraveţii, laptele, brânza, vin pe Facebook, printr-un telefonaş. Lucrul acesta ştim cu toţii că nu este posibil şi trebuie să le răsădim dragostea faţă de pământ şi de activitatea agricolă şi asta o putem face, evident, doar prin educaţie”, a declarat Chesnoiu, la aniversarea a 170 de ani de la înfiinţarea Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV).
Ministrul a amintit că „potenţialul agricol al ţării noastre este unul excepţional şi poate fi dus mai departe doar prin oameni educaţi, raportaţi la toate provocările viitorului şi pregătiţi să răspundă prin cunoaştere acestor provocări”.
România se confruntă cu o lipsă acută a forței de muncă, mai ales în sectorul agricol. În fiecare an, fermierii au dificultăți în a găsi oameni dispuși să se angajeze în agricultură. Mulți români preferă să plece la muncă în afară, pentru bani mai mulți. Abia începând cu 1 iunie 2022, odată cu o serie de modificări fiscale, în special în ceea ce privește salariul minim, angajaţii din agricultură vor avea un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri. Măsura face parte din pachetul de măsuri „Sprijin pentru România” și este similară măsurii aplicate în prezent în construcții.