Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și ambasadorul Adrian Zuckerman au discutat despre Parteneriatul Strategic România-SUA și cooperarea bilaterală în contextul pandemiei de COVID-19

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și ambasadorul Adrian Zuckerman au discutat despre Parteneriatul Strategic România-SUA și cooperarea bilaterală în contextul pandemiei de COVID-19
Foto: MAE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu s-a întâlnit, joi, cu ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman. Cei doi oficiali au discutat despre evoluția Parteneriatului Strategic România-SUA, dar și despre nivelul excelent al cooperării dintre cele două țări, care celebrează 140 de ani de relații diplomatice bilaterale.Totodată, a fost discutată și cooperarea bilaterală în contextul pandemiei de COVID-19.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, întrevedere cu ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman

“Cei doi oficiali au reiterat satisfacția pentru nivelul excelent al cooperării România-SUA, atins la celebrarea a 140 de ani de relații diplomatice bilaterale. În context, ministrul afacerilor externe a salutat initiativele care promovează această aniversare la nivelul ambelor camere ale Congresului SUA”, transmite MAE într-un comunicat de presă.

Au fost trecute în revistă evoluțiile recente care dau consistență Parteneriatului Strategic România-SUA, precum cooperarea în domeniul securității și apărării, securităţii energetice și aprofundarea dialogului în ceea ce privește combaterea traficului de persoane și protejarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Totodată, a fost discutată și cooperarea bilaterală în contextul pandemiei de COVID-19. În cadrul acestei discuții a fost evidențiat impactului deosebit de pozitiv pe care l-a produs în SUA echipa medicală militară din România, care s-a deplasat în statul Alabama pentru schimb de bune practici și susținerea eforturilor de combatere a pandemiei.

Amintim că o echipă de 15 specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, alcătuită din cinci medici, cinci asistenţi medicali şi cinci militari specialişti în domeniul CBRN, au plecat în data de 25 mai în Statele Unite ale Americii, pentru a oferi sprijin autorităţilor statului Alabama în lupta cu pandemia de coronavirus.

Este o misiune în sprijinul solidarității și cooperării între SUA și România.

Obiectivul este de a fi alături de medicii din SUA și de a vedea foarte clar cum acționează echipele medicale din SUA în lupta contra COVID.

Urez succes misiunii noastre!

Folosesc ocazia pentru a transmite un mesaj ferm: între SUA și România e un solid parteneriat strategic, care generează acțiuni comune în toate domeniile de activitate”, declara la acea dată premierul Ludovic Orban, în cadrul unei ceremonii care a avut loc Baza Aeriană 90 Otopeni, la care au mai participat și ambasadorul american la București, Adrian Zuckerman, și ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă.

Cooperarea dintre România şi statul Alabama s-a desfășurat sub auspiciile programului de parteneriat statal (State Partnership Program) lansat în anul 1993, program coordonat de Comandamentul Forţelor Americane din Europa (USEUCOM).

Evoluția din zona Mării Negre, discutată de ministrul Bogdan Aurescu cu ambasadorul Adrian Zuckerman

Totodată, Aurescu și Zuckerman au abordat și alte subiecte de actualitate, cu accent pe evoluțiile din zona Mării Negre și cooperarea regională, în special în cadrul
Inițiativei celor Trei Mări.

“Ministrul Bogdan Aurescu și ambasadorul Adrian Zuckerman au convenit menținerea unui dialog constant și aprofundat în următoarea perioadă pe toate aceste teme de interes comun”, conchide MAE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`