Ministrul de Interne Ioan Rus și-a înaintat, luni dimineață, demisia de onoare, în urma criticilor referitoare la listele electorale folosite pentru referendumul din 29 iulie. Odată cu el, și-a înaintat demisia și Victor Paul Dobre, ministrul delegat pentru Administrație. Anunțul a fost făcut tot de Rus, având în vedere că Dobre nu se află în țară momentan.
”Nu pot accepta ca MAI să fie părtaș la nimic din ceea ce înseamnă nerespectare legilor în România” a spus Ioan Rus în legătură cu demisia lui, menționănd că s-au făcut presiuni asupra sa.
„Asupra mea și asupra MAI s-au exercitat nenumărate presiuni, discuții, aprecieri, începând cu Traian Băsescu și terminând cu Crin Antonescu. Din punctul meu de vedere acest lucru este complet inacceptabil” a motivat Rus. ”Eu sunt un politician onest și corect, iar limitele demității mele mi le stabilesc singur.”
Rus a precizat că atât alegerile locale cât și referendumul au fost organizate foarte bine, dar a recunoscut că există ”vulnerabilități în ceea ce privește precizia cu care putem măsura ceea ce înseamnă persoanele care există pe listele electorale.”
Ioan Rus a precizat că alegerile locale au fost organizate corect, pe listele electorale aflându-se aproximativ 18.315.000 persoane cu drept de vot. „La scurt timp, aceste liste au fost curățate de persoanele care într-un fel sau altul nu aveau drept de vot„, rămânând cu circa 21.000 mai puține persoane.
Din cauza acestor neclarități, CCR a anunțat, săptămâna trecută, amânarea deciziei referitoare la validarea referendumului și a certu actualizarea listelor „ȋn baza cărora s-a organizat referendumul”. Solicitarea CCR este motivată prin existența unor „date contradictorii care au fost transmise Curţii Constituţionale în legătură cu numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de către autorităţile publice implicate”.