Miniștrii de externe ai României și Marii Britanii, scrisoare către Președintele Consiliului de Securitate al ONU pe tema atacului împotriva vasului „Mercer Street”

Publicat: 04 08. 2021, 14:15
Actualizat: 04 08. 2021, 14:15
Foto: Facebook @ Ministerul Afacerilor Externe

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în cursul zilei de 3 august 2021, ca urmare instrucțiunilor miniștrilor de externe ai României și Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Bogdan Aurescu și Dominic Raab, reprezentanții permanenți ai celor două state pe lângă Organizația Națiunilor Unite, împreună cu reprezentantul permanent al Liberiei (statul de pavilion al vasului), au semnat o scrisoare comună adresată Președintelui Consiliului de Securitate al ONU și Secretarului General al ONU pe tema atacului împotriva vasului „Mercer Street”.

Prin intermediul acestui demers, România, Regatul Unit și Liberia au reiterat natura deliberată a atacului, atribuit Republicii Islamice Iran, care, pe lângă pierderile umane și materiale, reprezintă o încălcare clară a dreptului internațional.

Totodată, cele trei state au subliniat importanța libertății de navigație, garantată de dreptul internațional. De asemenea, cu acest prilej a fost atrasă atenția asupra faptului că asemenea acțiuni inacceptabile pot afecta pacea și securitatea internaționale și au solicitat condamnarea atacului la nivelul comunității internaționale.

MAE evidențiază că a realizat un demers similar de informare și la nivelul Uniunii Europene, la 2 august 2021. De asemenea, după cum MAE a informat deja (http://www.mae.ro/node/56346), ministrul Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică cu Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell, la 3 august 2021. Cei doi oficiali au avut un schimb aprofundat de opinii și evaluări despre atacul asupra navei “Mercer Street”, inclusiv din perspectiva implicațiilor politice și securitare ale acestuia, ministrul român de externe pledând pentru solidaritate din partea Uniunii Europene și pentru condamnarea publică a acestui incident la nivelul comunității internaționale.

Totodată, Consulatul General al României din Dubai, Emiratele Arabe Unite, se află în continuare în contact cu autoritățile locale, cu misiunile partenerilor României și cu compania care administrează nava “Mercer Street”, acordând asistență consulară la fața locului și întreg sprijinul în procesul în curs de repatriere a cetățeanului român decedat.

MAE reamintește că aceste inițiative vin în continuarea condamnării ferme de către România a atacului cu dronă asupra vasului “Mercer Street”, soldat cu pierderea vieții comandantului navei, cetățean român, și a unui cetățean britanic, precum și în continuarea demersurilor politico-diplomatice întreprinse deja și asistenței consulare pentru repatriere.

MAE va continua coordonarea cu aliații și partenerii României, inclusiv la nivelul organizațiilor multilaterale.

Ministerul Afacerilor Externe amintește că s-a autosesizat și a acționat încă de vineri, 30 iulie, de la primele semnalări privind atacul asupra vasului “Mercer Street”, acționând în scopul obținerii confirmării decesului cetățeanului român aflat la bordul navei și asigurării asistenței consulare necesare pentru repatriere. De asemenea, tot în aceeași zi, a fost activată, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, Celula de criză a MAE, ce a întreprins activ mai multe demersuri, pe canale politico-diplomatice, pentru elucidarea circumstanțelor în care s-a produs tragedia, cu accent pe stabilirea naturii exacte a incidentului.

Totodată, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a acționat la nivel politic, având contacte directe cu omologii din Israel și din Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, ce au vizat inclusiv determinarea cauzelor și naturii acestui incident tragic și violent. Totodată, partea română a condamnat cu fermitate producerea incidentului în cadrul discuțiilor cu cei doi omologi, convenind menținerea contactelor și a coordonării directe, atât în ceea ce privește schimbul de informații, până la finalizarea investigațiilor, cât și în ceea ce privește cooperarea cu autoritățile din Regatul Unit, în vederea efectuării procedurilor de repatriere.

În urma clarificării unor elemente privind natura incidentului, pe baza informațiilor puse la dispoziție de partenerii României, Ministerul Afacerilor Externe a reiterat, în dimineața zilei de 2 august 2021, condamnarea fermă a incidentului, calificat ca atac cu dronă deliberat, coordonat de Iran. În plus, la 2 august 2021, România a solicitat prezentarea de explicații de către autoritățile iraniene, fără întârziere, rezervându-și dreptul de a acționa în consecință, alături de partenerii săi internaționali, pentru un răspuns adecvat. Ambasadorul Republicii Islamice Iran la București a fost convocat de urgență la MAE român, conform practicii diplomatice, context în care conducerea MAE a prezentat aceste elemente de poziționare.