"Ministra se chinuie tare să nu pot face nimic şi să îmi submineze autoritatea, în ciuda faptului că Dacian i-a cerut exact contrariul”: Dezvăluiri incendiare făcute de fostul secretar de stat Valeriu Nicolae

"Ministra se chinuie tare să nu pot face nimic şi să îmi submineze autoritatea, în ciuda faptului că Dacian i-a cerut exact contrariul”: Dezvăluiri incendiare făcute de fostul secretar de stat Valeriu Nicolae

Fostul secretar de stat Valeriu Nicolae continuă seria povestirilor despre experiența sa la Ministerul Muncii.

În ultimul său articol publicat pe dilemaveche.ro, Nicolae spune că în a doua sa zi de muncă la minister a avut, cu adevărat, primul său șoc.

Mă uit tîmp la fişa unui proiect şi nu sînt sigur dacă ar trebui să mă închin, să scuip în sîn sau să scot un Muuu de control”, povestește acesta.

În fișa respectivă erau trecute „câteva” achiziții: 200.000 de stick-uri de memorie în valoare de aproximativ două milioane de euro, aproape 14 milioane de euro pentru închirieri de maşini şi benzină, ”asta în timp ce avem un ditamai parcul de maşini” și 200.000 de ceasuri.

Desigur, costurile de achiziţie estimate sînt gîndite atent, încît să satisfacă toţi mîrlanii din lanţul trofic al proiectelor cu dedicaţie care aduc voturile acolo unde trebuie. Uite-aşa rezolvăm problema înregistrării tinerilor care nu sînt la şcoală, nu muncesc sau nu urmează un curs de perfecţionare la agenţiile judeţene pentru ocupare în cîmpul muncii!”, spune, mâhnit, fostul secretar de stat.

Proiectul vizează în special grupurile de romi, care problematică ce îi fusese distribuită lui Valeriu Nicolae chiar de către ministrul de atunci.

Deși acesta nu nominalizează ministrul, amintim că atunci cînd acesta a preluat funcţia, ministru era Claudia Ana Costea. Aceasta a condus ministerul Muncii din 17 noiembrie 2015 până pe 14 aprilie 2016, când a demisionat din Cabinetul Cioloș.

Cer cu tupeu să văd proiectul, nu de alta, dar o parte din grupul-ţintă al proiectului sînt romii. Mi se răspunde cu multă îngrijorare, dar şi cu compătimire şi în spiritul tipic al funcţionarilor publici (…) că doamna ministru a spus că nu se poate şi că se ocupă dînsa personal de asta”, povestește acesta, care adaugă ulterior că nu s-a mulțumit cu acest răspuns și s-a dus “val-vîrtej peste doamna ministru”.

Şi uite, acuşi stau ca un bou şi mă uit la chestia asta. Decid să fac scandal. Fac o întîlnire cu mai mulţi directori şi le întreb pe cele două doamne responsabile dacă au fost de acord cu bugetul. Mi se spune că da.

Zvonurile zic că proiectul este cu dedicaţie pentru două organizaţii meștere care sînt tradiţional legate de fonduri şi presiune politică prin organizare de greve. Mi se şopteşte şi că ar trebui să nu supăr aşa, din prima, lumea şi că ar fi bine să dăm drumul proiectului, că nu este nici primul, şi nici ultimul. Noroc că am ditamai chelia şi că am decis să mă rad în cap, căci de furie mi s-a ridicat tot părul de pe mine”, mai scrie Nicolae.

În acel moment hotărăște să-i trimită un sms ministrului, în care îi spune că proiectul este o “tâmpenie” și că se risipesc banii publici.

Răspunsul primit este halucinant și denotă faptul că aprobarea secretaruluid e stat este fictivă, că oricum lucrurile se fac “așa cum trebuie”: “proiectul a fost deja aprobat de Ministerul Fondurilor Europene şi de Comisie”.

Mi se face rău. Sun rapid la ministra de la Fondurile Europene. Mi se spune, la fel de rapid, că nu este adevărat. O rog, în cel mai drăguţ mod de care sînt în stare, să verifice. Sun şi la Cancelarie, şi la secretarul de stat de la Fonduri. Nu există o astfel de aprobare. Sun şi la Comisie. Nici acolo nu este nimic aprobat. Se face brusc tăcere în creierul meu. Piticii sînt toţi ascunşi şi, pentru prima dată după multă vreme, nu mă simt în stare să rîd de situaţia în care sînt”, afirmă Valeriu Nicolae.

Ținând cont de răspunsurile celorlalte instituții, există două posibilități: fie ministra minte, fie ea a fost mințită.

În acel moment, Nicolae își dă seama că este sabotat. Că șefa sa, ca și subalterii săi, îl ajută la tot pasul “să își rupă gâtul”.

Ulterior, la semnat i-au fost trimise “lucruri care ascund tot felul de aberaţii şi care nu au fost citite, dar au fost semnate de experţii din minister”.

Oricum, sînt în rahat pînă în gît. Ministerul a fost practic repopulat de fosta ministră, care a adus cu ea zeci de oameni de la Ministerul Mediului, de unde a fost mutată. Mai toţi au ajuns în poziţii de conducere, chitiţi să mă ajute să îmi rup gîtul.(…) În plus, şefa mea – ministra – se chinuie tare să nu pot face nimic şi să îmi submineze autoritatea, în ciuda faptului că Dacian i-a cerut exact contrariul”, mai scrie în articolul său.

Constatând că la acest minister sunt zeci de probleme și mii de piedici pe care nu le-ar putea rezolva în câteva luni de mandat, acesta decide să facă publice “contractele care sînt super-problematice”.

Încă nu îmi dau seama cît de mari sînt problemele de IT şi cît de mari sînt presiunile pentru a continua chestii cretine numai pentru a satisface nevoia de căpuşare de fonduri publice a mîrlanilor politici sau conectaţi politic”, conchide Valeriu Nicolae.

Citește și "O consilieră de stat de etnie romă numită de Tăriceanu în urmă cu mulți ani, dată afară de tehnocrați pentru că era agramată. Valeiu Nicolae: "Bineînțeles, a făcut școala de securitate a lui Oprea, deși sunt foarte neîncrezator că a terminat clasa a VIII-a""

De asemenea, Nicolae a scris și despre fapta lui Dacian Cioloș făcută pentru copiii din Ferentari de Crăciun – "Avem ca premier un om tare bun şi, din păcate, prea puţini o ştiu": Cioloș a îmbrăcat copiii din Jilava și Ferentari, dar niciunul nu știe asta, "căci așa a fost înțelegerea"

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie