Ministerul Sănătății: Posibil conflict de interese privind medicii care lucrează și la stat și la privat

Publicat: 16 01. 2013, 15:56

Reprezentanții Ministerului Sănătății au anunțat, miercuri, că situațiile în care medicii de la stat lucrează și în sistemul private trebuiesc analizate, existând posibilitatea unui conflict de interese în astfel de situații.

Ministerul Sănătății
a prezentat Guvernului o notă prin care se arată toate problemele suferite de sistemul de stat din cauza medicilor care lucrează și la privat. Astfel, au fost sesizate cazuri în care pacienții care se prezentau la un spital de stat erau trimiși în sistemul privat, unde erau îngrijiți de același medic.

Astfel, pe lângă aspectul criticabil al racolării pacienţilor din serviciile publice în folosul unităţilor private, apar situaţii în care un serviciu deja decontat de casa de asigurări pentru unitatea publică este plătit încă o dată de către pacient, la cabinetul privat, sau chiar este decontat a doua oară către asigurările de sănătate dacă furnizorul respectiv are contract cu casa de asigurări.

În acelaşi timp, astfel de situaţii trebuie analizate şi din perspectiva unui potenţial conflict de interese între calitatea simultană de angajat în sistemul privat şi în cel public a unui cadru medical, în special dacă acesta are şi o funcţie de conducere. Sunt cunoscute în acest sens, de exemplu, situaţii în care echipamentele unor secţii de imagistică medicală (aparate de radiologie, tomografie, RMN) sunt defecte şi rămân nereparate, în timp ce unitatea privată de imagistică la care lucrează în paralel şeful secţiei publice funcţionează din plin, deservind şi pacienţii care sunt redirecţionaţi din secţia publică„, se arată în nota ministerului.

Președintele Coegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, a declarat pentru B1 TV, că situațiile în care un medic lucrează și la stat și la privat nu reprezintă conflicte de interese, întrucât această practică este acceptată în țările din Uniunea Europeană.

„Este o notă în care un ministru al Sănătății, care a cam uitat ce însemană ministerul, vine cu totul felul de elemente care nu-și au loc într-o țară care are o listă marcată de medici, unde medicii sunt prost-plătiți, unde funcționează un sistem de asigurări de sănătate și nu un sistem de stat.

Se referă la o chestiune care se găsește în unele state precum Grecia sau Iordania, în care un medic care este angajat în sectorul bugetar nu are dreptul să desfășoare activități în sectorul privat. Practica de a lucra și în public și în privat este acceptată în țările din UE, într-adevăr este reglementată, se spune un anumit procent și nu văd unde este  incompatibilitate, pentru că un medic tratează un pacient la fel și la stat și la privat. Da, funcții de conducere, a fi acționar la asemenea societăți și într-o parte și în alta, da acolo există, dar astea sunt cuprinse într-o lege”, a declarat Astărăstoae.

Medicii care lucrează și la stat și la privat, în posibil conflict de interese

http://static1.mediadirect.ro/mediaplayer/manager/preloader.swf

Embed:

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolaescu, a declarat, luni, că persoanele care doresc să deruleze o afacere prin spitalele private trebuie să facă acest lucru folosind proprii bani, ci nu banii statului rezultați din plata asigurărilor sociale de către populație.

„Asigurările sociale de sănătate sunt obligatorii. Cine dorește să exprime opțiuni, poate să facă asigurări private. Asta este discuția, cetățenii acestei țări sunt 80% săraci și trăiesc din asigurări sociale. Cine vrea să facă afaceri privată, să o facă pe banii lui, nu pe banii statului”, a spus ministrul. (Detalii AICI)

Astfel, spitalele private din România ar putea rămâne fără finanțare de la stat