Ministerul Sănătății a anunțat, luni, că nu ia în calcul introducerea unui sistem de sancțiuni pentru încălcarea strategiei în centrele de vaccinare. Acum zece zile, ministrul Vlad Voiculescu anunțase că e posibil ca peste 1.300 de persoane să fi fost vaccinate peste rând, că se va face o anchetă și că responsabilii de centre care au acceptat o astfel de situație ar putea fi chiar sancționați. ”Adevărul” chiar a scris că un proiect de Hotărâre de Guvern aflat în pregătire la Ministerul Sănătăţii prevede amenzi între 10.000 de lei şi 20.000 de lei pentru medicii care nu se asigură că sunt respectate cu stricteţe programările la vaccinare. Premierul Florin Cîțu și medicul militar Valeriu Gheoghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, însă, s-au opus unui astfel de sistem.
„Am descoperit între 15 și 23 ianuarie în registrul de vaccinare 1.353 de persoane vaccinate marcate ca eligibile pentru etapa a treia. Cineva a sărit peste rând sau e o eroare de introducere a datelor. (…) Verificăm situația. (…) E clar că România acum, când în toată lumea sunt probleme cu dozele, nu poate fi un sat fără câini. E nevoie de sancțiuni și am vorbit cu premierul. E nevoie de sancțiuni pentru cei în măsură să verifice dacă strategia e respectată. La nivelul centrului de vaccinare sunt medici coordonatori. Îi asigurăm de cercetări disciplinare dacă nu vor respecta ce s-a stabilit. Imediat vom putea vorbi de sacțiuni adoptate de Guvern”, declara ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pe 27 ianuarie.
În ciuda a ceea ce afirmase Voiculescu, premierul Florin Cîțu a declarat public că se opune sancțiunilor. „Nu poți să sancționezi medici dacă vaccinează pentru că a rămas o doză în plus. Dar, dacă sunt situații când s-au creat tot felul de scheme care-i dezavantajează pe cei programați, asta e altceva. Dar dacă noi știm că niciunul din cei programați nu a fost dat la o parte pentru altcineva, nu văd nicio problemă”, a afirmat șeful Guvernului, pe 3 februarie.
Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, s-a opus și el. Într-o intervenție pentru B1 TV, acesta a mai spus că respectivele 1.300 de persone nu au sărit peste rând, așa cum pare: „Am vorbit cu domnul ministru și i-am prezentat aceste situații și explicații la acest număr de persoane care, aparent, nu făceau parte din etapa în care noi ne regăsim. Repet, vorbim de 1.200-1.300 de persoane la peste 620.000 de persoane. Este un procent, dacă vreți, mai mic decât numărul de doze irosite, înseamnă 0,2-0,3%”.
Luni, Ministerul Sănătății a anunțat că nu mai ia în considerare introducerea sistemului de sancțiuni. Comunicatul instituției a venit în contextul în care ”Adevărul” a scris că Ministerul pregătește un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede amenzi de 10.000 – 20.000 de lei pentru medicii care nu se asigură că sunt respectate programările.
„Ministerul Sănătății nu ia în considerare introducerea unui nou regim de sancțiuni, dar recomandă ferm ca vaccinarea să respecte etapele așa cum sunt stabilite de legislația în vigoare, respectiv HG 1031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România cu modificările și completările ulterioare și OMS nr. 2171/2020 privind stabilirea Normelor privind autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare”, a transmis Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.
Instituția a mai ținut să precizeze că monitorizează campania de vaccinare anti COVID-19 și face verificări acolo unde sunt semnalate abuzuri.