Ministerul Muncii pregătește majorarea salariilor unor bugetari fix în luni de alegeri

Ministerul Muncii pregătește majorarea salariilor unor bugetari fix în luni de alegeri
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță ce prevede majorarea cu 10% a salariilor unor bugetari. Creșterea ar urma să aibă loc în două tranșe, de câte 5% fiecare, chiar în luni de alegeri (iunie și septembrie).

Proiect: Salarii mărite pentru unele categorii de bugetari

Potrivit proiectului de Ordonanță citat de Economedia, vor primi salarii mai mari angajații din instituții de cultură, Registrul Comerțului, diplomații, cei din apărare, primării și instituții finanțate din venituri proprii ale Guvernului și Parlamentului. Unii dintre acești angajați au organizat proteste în ultima vreme.

„Nivelul salariului de bază pentru personalul cuprins în anexele nr. III, IV, VII, VIII, precum și în capitolul VI al anexei nr. V la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, se majorează cu 10%, față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023, în două tranșe, respectiv cu 5% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 începând cu luna iunie 2024 și cu 5% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 începând cu luna septembrie 2024”, se arată în proiect.

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că „vorbim de majorări de 5% și 5% pentru categoriile care nu au primit, celor care au venituri foarte mici”.

Deficitul pe acest an, prognozat să se apropie de 7%

Asta în condițiile în care Guvernul se așteaptă la un deficit de 5% la finalul anului, iar Comisia Europeană prognozează chiar 6,9%, România fiind deja singura țară din UE în procedură de deficit excesiv.

Specialiștii avertizează că România n-o mai poate ține mult în cheltuieli din bani pe care practic nu-i are și cel mai probabil la anul, odată ce alegerile se vor fi terminat, viitorul guvern va trece la măriri de taxe pentru a face rost de bani la buget.

Cine va plăti pentru salariile mărite

„Guvernul trebuie să facă tot posibilul să nu mai genereze putere de cumpărare din bani pe care nu-i are, promițând în stânga și-n dreapta majorări salariale. (…) Deci anul viitor o să vină acești guvernanți, dacă vin tot ei la butoane, și o să ne convingă de ce trebuie să plătim taxe mai mari, mai progresive, mai aplicate la nivel de cetățean, să nu poată să scape cetățeanul și eu sunt sigur că o să combine această taxare cu inflația în continuare”, a declarat profesorul de economie Cristian Păun, pentru B1 TV.

Valentin Lazea, economistul-șef al BNR, a avut un discurs similar: „Cei care solicită creșteri de salarii, că e an electoral, își închipuie că nu tot ei vor plăti anul viitor nota de plată? Speră ei că la anul nota de plată va fi achitată de alții? Asta e întrebarea mea. Deci, a cere acum nu știu ce măriri, când… când toată lumea știe foarte bine că la anul va veni nota de plată… Să adâncești acum dezechilibrele mi se pare o speranță deșartă că va veni altcineva să plătească și că tu vei scăpa de nota de plată”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`