Ministerul Justiției propune Guvernului Orban eliberarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al Comisiei de la Veneția

Publicat: 05 05. 2020, 15:23
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Justiției propune Guvernului Orban eliberarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al Comisiei de la Veneția, arată un comunicat de presă. Inițiativa a fost deja discutată premierul și este motivată de implicațiile pe care le-ar putea avea decizia luată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în speța „Kovesi vs România”, care ar putea afecta credibilitatea angajamentului pe care îl au guvernanții față de independența procurorilor și respectul regulilor de drept.

Tudorel Toader ar putea fi eliberat din funcția de membru al Comisiei de la Veneția

Printr-un comunicat de presă, Ministerul Justiției, condus de Cătălin Predoiu, a anunțat că „propune Guvernului Românieieliberarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al Comisiei de la Veneția.În urma consultărilor cu Prim-Ministrul României, ca urmare a implicațiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României (cererea nr. 3594/19), privind credibilitatea angajamentului Guvernului României față de independența procurorilor și respectul regulilor de drept, Ministerul Justiției va înainta premierului propunerea ca Guvernul României să transmită Comisiei de la Veneția solicitarea de a aplica dispozițiile statutare ale Comisiei în privința domnului Tudorel Toader, respectiv eliberarea acestuia din funcția de membru al Comisiei de la Veneția.Precizăm faptul că mandatul d-lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneția a fost prelungit în anul 2018, în timpul exercitarii mandatului de ministru al Justiției”.

CEDO a dat câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi

Vestea vine în contextul în care, marți, CEDO a tranșat în favoarea LaureiCodruța Kovesi speța, prin care aceasta contestase revocarea sa din funcția de procuror-șef al DNA, în iulie 2018. Concret, Curtea a decis că fostei șefe Anticorupție de la București i-au fostîncălcate dreptul la liberă exprimare și liberul acces la justiție.

CEDO a stabilit că lui Kovesi i-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare și liberul acces la justiție. În concluziile deciziei se precizează:

1. Curtea își exprimă aprecierea cu privire la temeinicia obiecției preliminare a Guvernului cu privire la neepuizarea căilor de atac interne și o respinge;

2. Declarăadmisibilitățile reclamantului în temeiul articolului 6 § 1 și al articolului 10 din convenție;

3. Consideră că a existat o încălcare a articolului 6 § 1 din Convenție;

4. Consideră că a existat o încălcare a articolului 10 din Convenție;

5. Consideră că nu este necesar să se examineze admisibilitatea și temeinicia plângerii în temeiul articolului 13 coroborat cu articolele 6 § 1 și 10 din convenție.

Val de reacții la București, după decizia CEDO

Odată ce Laura Codruța Kovesi a primit câștig de cauză din partea CEDO, a fost stârnit un adevărat val de reacții în România. Ludovic Orban, premierul României și, totodată, președintele PNL, susține că decizia este o dovadă că actuala Curte Constituțională a fost compromisă de PSD. Ana Birchall, fost ministru al Justiției, a cerut demisia lui Valer Dorneanu din fruntea CCR și a afirmat că judecătorii instituției fundamentale„au ținut cont de jocuri politice și nicidecum de lege și Constituție”.

Într-o reacție exclusivă pentru B1.RO, Augustin Zegrean, fostpreședinte CCR, a comentat decizia CEDO, despre care spune că nu va crea un precedent,pentru că nu este primul proces de acest fel pe care statul român îl pierde, dar stabilește că Laura Kodruța Kovesi a fost revocată prin încălcarea legii.

De altfel, însuși Tudorel Toader, ministrul de Justiție care a inițiat procesul privind revocarea lui Kovesi din fruntea DNA, a oferit o reacție cu privire la deciza CEDO, afirmând, printre altele, că hotărârile unei instanțe nu se comentează, ci se respectă.