Consiliul Superior al Magistraturii nu are drept de iniţiativă legislativă, iar președintele CSM, Lia Savonea, recidivează în încălcarea atribuţiilor Plenului CSM şi ale ministrului Justiţiei, Ana Birchall, acuză Ministerul Justiției, într-un comunicat.
Reacţia vine după ce Consiliul Superior al Magistraturii a trimis la Senat un proiect de lege prin care soții și soțiile magistraților ar scăpa de obligația declarării veniturilor.
Ministerul amintește că, potrivit articolului 74 din Constituție, singurii care au inițiativă legislativă sunt: Guvernul, deputații, senatorii sau un număr de cel puțin 100.000 de cetățeni cu drept de vot.
Sursa citată menţionează că, în conformitate cu articolul 38 alineatul (5) din Legea 317/2004 privind CSM, Plenul CSM „poate sesiza ministrul Justiţiei cu privire la necesitatea iniţierii sau modificării unor acte normative în domeniul Justiţiei”. De asemenea, potrivit articolului 38 alineatul (3) din acelaşi act normativ, „Plenul Consiliului Superior al Magistraturii avizează proiectele de acte normative ce privesc activitatea autorităţii judecătoreşti”.
Potrivit Ministerului Justiției, CSM nu se poate sesiza din oficiu cu privire la acte normative care nu privesc autoritatea judecătorească (articolul 38 alineatul 3 din Legea 317/2004) sau cel puţin domeniul Justiţiei (articolul 38 alineatul 4 din Legea nr. 317/2004).
„Pe cale de consecinţă, CSM, şi cu atât mai puţin preşedintele acestei instituţii, nu are iniţiativă legislativă şi nici nu poate transmite propuneri de modificări legislative, decât prin intermediul ministrului Justiţiei. Reiterăm şi cu acest prilej necesitatea respectării de către fiecare autoritate publică, inclusiv de către Consiliul Superior al Magistraturii, a atribuţiilor constituţionale şi legale”, mai susține Ministerul în comunicat.
Ministerul Justiției, condus de Ana Birchall, amintește că Adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Braşov a iniţiat procedura de revocare a Liei Savonea din funcţia de membru al CSM „pentru încălcarea atribuţiei referitoare la competenţa Plenului de a sesiza ministrul Justiţiei privitor la iniţierea unor modificări legislative”.
„Constatăm, astfel, că preşedintele CSM ‘recidivează’ în încălcarea atribuţiilor Plenului CSM, ale ministrului Justiţiei şi ale Ministerului Justiţiei”, transmite MJ.