Ministerul german al sănătății, contract de peste un milion de dolari cu firma la care lucrează și soțul ministrului Jens Spahn / Nu e primul scandal legat de achiziționarea de măști în Germania

Publicat: 22 03. 2021, 11:28
foto: Hepta.ro / DPA Images / Tobias Hase

Conservatorii germani sunt în centrul unui nou scandal, după ce în spațiul public au apărut informații care arată că Ministerul federal al sănătății ar fi achiziționat peste jumătate de milion de măști de protecție anti-coronavirus de la o companie pentru care lucrează și soțul ministrului Jens Spahn, printr-un contract cu o valoare de peste un milion de dolari, transmite Deutsche Welle.

Ministerul german al sănătății, contract de peste un milion de dolari cu firma la care lucrează și soțul ministrului german al sănătății

Jens Spahn, ministrul german al sănătății, a fost protagonistul unor discuții publice intense, duminică, dat fiindcă în spațiul public a fost dezvăluit un acord între ministerul pe care îl conduce și compania la care lucrează soțul său.

Acordul pentru achiziționarea de măști a fost dezvăluit în premieră de publicația germană Der Spiegel, care a relatat că firma intitulată Huberg Burda Media GmbH a vândut Ministerului german al sănătății circa 570.000 de măști de protecție anti-coronavirus în aprilie 2020 – când oferta de pe piața era încă la un nivel redus.

Der Spiegel a mai relatat că Daniel Funke, soțul ministrului federal german, deține o poziție de rang înalt în filiala pe care compania respectivă o are la Berlin.

Compania a confirmat tranzacția pentru agenția de presă dpa, precizând că Ministerul german al sănătății ar fi plătit aproape 910.000 de euro pentru achiziționarea măștilor.

Compania Burda, care publică mai multe reviste populare în Germania, susține că a vândut măștile la prețul la care le-a cumpărat. Firma le achiziționase printr-o participație minoritară la o companie din Singapore.

Scopul a fost acela de a ajuta Burda și ministerul de la Berlin printr-o furnizare cât mai rapidă de măști, susține purtătorul de cuvânt al companiei.

Atât Ministerul german al sănătății, cât și compania implicată au negat orice fel de tratament prefențial în perfectarea acordului pentru achiziționarea de măști.

„Domnul Daniel Funke (soțul ministrului Jens Spahn, n.r.) nu a fost informat niciodată despre și nu a fost implicat în tranzacție în niciun moment”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Burda.

La rândul său, ministerul a declarat că acordul pentru măști a fost perfectat în concordanță cu regulile federale. „Contractul a fost încheiat și s-a derulat, după primirea de oferte la prețuri de piață într-un proces standardizat”, a declarat un purtător de cuvânt din instituția guvernamentală germană.

Cazul Jens Spahn nu e primul scandal legat de achiziționarea de măști în Germania

Acesta este doar cel mai recent scandal care se referă la achizițiile de măști făcute de autoritățile germane și în care sunt implicații conservatorii cancelarului german Angela Merkel și formațiunea-soră bavareză, CSU.

Parlamentarul CDU Nikola Lobel a demisionat tot într-un scandal legat de măști, iar procurorii cercetează acțiunile sale. Totodată, luna trecută, oamenii legii au demarat o anchetă pe numele legiuitorului CSU Georg Nusslein, care este acuzat că a acceptat sute de mii de euro pentru a face lobby în favoarea unui furnizor de măști. De asemenea, Alfred Sauter, fost ministru de justiție în Bavaria, a intrat și el în vizorul autorităților într-un dosar de corupție legat de contractele pentru achiziționarea măști.