Ministerul Finanțelor, în perioada în care era condus interimar de premierul Florin Cîțu, a refuzat să aloce 10 milioane de lei din Fondul de rezervă pentru vaccinarea anti-tetanos și anti-poliomielită a copiilor, pe motiv că Ministerul Sănătății, cel care făcuse solicitarea, nu a explicat urgența.
Dezvăluirea, făcută de G4Media, vine în contextul unei dispute izbucnite între Ioana Mihăilă (USR PLUS), ministrul Sănătății, și premierul Florin Cîțu.
Sâmbătă, Mihăilă a susținut că mai multe programe ale Ministerului sunt subfinanțate, iar pentru plata personalului din centrele de vaccinare nu sunt bani deoarece premierul Florin Cîțu nu a deblocat fondurile necesare: „Faptul că vorbim de personal neplătit, de lipsă de bani și lipsă de resurse pentru ambulanțe și medicamente, toate acestea sunt doar din cauza iresponsabilității premierului Cîțu”.
În replică, Florin Cîțu a afirmat că la Ministerul Sănătăţii au rămas nedistribuite 480 de milioane de lei, bani ce puteau fi folosiţi pentru acoperirea cheltuielilor legate de vaccinare.
„Până la urmă nu o să pot să fiu ministrul fiecărui portofoliu. Există miniştri care să fie responsabili pentru execuţia bugetară. (…) Interesant cum de fiecare dată când se pregătesc să plece de la minister apar şi problemele, nu înainte”, a mai declarat premierul.
Mihăilă a revenit apoi cu precizări, spunând că banii despre care vorbește premierul au fost repartizați spitalelor, așa că nu puteau fi cheltuiți pentru vaccinare sau salarii. Aceasta a detaliat apoi ce transferuri a făcut Ministerul Sănătății în încercarea disperată de a asigura sumele necesare nevoilor acute ale pacienților – copii, bolnavi HIV-SIDA, tratamente urgente.
Dezvăluirea mai vine și în contextul în care noul proiect a rectificării bugetare arată că premierul Florin Cîțu intenționează să mărească substanțial Fondul de rezervă, bani care sunt dați primarilor pentru proiectele din PNDL deși, teoretic, ei trebuie alocați doar urgențelor. După aprobarea rectificării bugetare, Fondul de rezervă ar urma să fie de patru ori mai mare decât era la începutul anului.
G4Media a publicat o adresă trimisă de la Ministerul Finanțelor în 6 august către Ministerul Sănătății, care arată că Finanțele, minister condus atunci interimar de Florin Cîțu, au refuzat să aloce 10 milioane de lei pentru programul de vaccinare a copiilor, din Fondul de rezervă bugetară, pe motiv că Ministerul Sănătății nu a explicat de ce e vorba de o cheltuială urgentă sau neprevăzută.
În adresă, Ministerul Finanțelor arată că ”vă restituim alăturat proiectul de hotărâre a guvernului neavizat”.
„Având în vedere că finanțarea programelor naționale de sănătate, respectiv a Programului național de vaccinare, se derulează în fiecare an de către Ministerul Sănătății, ar fi fost necesar ca Nota de fundamentare să cuprindă argumente care să răspundă cerințelor prevederilor menționate mai sus. De asemenea, atragem atenția asupra faptului că răspunderea asupra justificării urgenței și caracterului neprevăzut al cheltuielilor revine exclusiv inițiatorului”, se arată în răspunsul Ministerului Finanțelor.
Ministerul Sănătății cerea cele 10 milioane de lei pentru continuarea vaccinării copiilor cu serurile împotriva tuberculozei, tetanosului, poliomielitei, rujeolei și difteriei.
Documentul poate fi consultat AICI.