Ministerul Finanțelor: Nu au fost stabilite încă măsurile pentru reforma fiscală. Suntem în dialog cu reprezentanții Comisiei Europene

Publicat: 30 07. 2024, 13:21
Marcel Boloș, ministrul de Finanțe. Sursa foto: Marcel Boloș / Facebook

Ministerul Finanțelor, condus de Marcel Boloș (susținut de PNL), a transmis, marți, că nu au fost stabilite încă măsurile pentru reforma fiscală.

„În acest moment, Ministerul Finanțelor se află în dialog cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru a identifica cele mai bune soluții care să ducă la dezvoltarea economică, precum și la alinierea la principiile economice asumate ca membru al UE, fără însă a fi stabilite un set de măsuri care să facă obiectul unei reforme fiscale”, a transmis ministerul, pentru Economedia.

Precizarea a venit după un articol care arăta că Guvernul vrea să majoreze impozitul pe dividende de la 8% la 10% și să elimine alte facilități fiscale. Însă ministerul spune că informațiile erau dintr-un document vechi de lucru, care nu mai e valabil.

„De asemenea, precizăm faptul că orice schimbare fiscală semnificativă va fi anunțată oficial și va face obiectul unor dezbateri publice cu mediul de afaceri și societatea civilă înainte de a fi adoptată în Guvern”, a mai transmis Ministerul Finanțelor.

Ciucă: I-am cerut lui Boloș să discute cu mediul de afaceri înainte de a mai lua decizii

Amintim în acest context o declarație de săptămâna trecută a lui Nicolae Ciucă, liderul PNL, care a spus pentru B1 TV că nu știa de e-TVA până ca măsura să apară în spațiul public și să stârnească ditamai scandalul și protestele contabililor. Ciucă a afirmat că a avut apoi o discuție cu Boloș și i-a cerut să nu mai ia decizii fără să discute cu partidul și mediul de afaceri: „De la mine are această sarcină ca orice măsură gândește că va trebui luată la nivelul ministerului de Finanțe prima dată se discută la nivelul partidului, în comisia de specialitate, și obligatoriu cu mediul de afaceri și toate structurile asociative”.

PSD și PNL amână măsurile dureroase pentru după alegeri

Marți, fostul lider PNL Crin Antonescu a declarat pentru B1 TV că PSD și PNL se feresc să ia anumite decizii în plan economic pentru a nu pierde alegerile, dar le vor lua la anul: „Probabil că după aceste alegeri va fi foarte dificil și pentru guvernanți și pentru guvernați. Cred că vom avea un 2025 destul de tensionat economic, însă acum e limpede că cele două mari partide care guvernează sunt decise să amâne aceste lucruri. Prioritatea lor absolută e câștigarea președinției și a alegerilor parlamentare”.

Mediul de afaceri se așteaptă la creșteri de taxe

Părerea e împărtășită și de economiști, dar și de mediul de afaceri.

„Așteptarea pe care o simt și eu în rândul membrilor noștri este că acum e pusă puțin plapuma pe țambal, că sunt alegeri și nimeni nu vrea să vorbească de creșteri de de taxe. Dar imediat cum se vor termina alegerile o să ne trezim cu o factură, cu un pachet fiscal. Că va crește TVA-ul, că vor crește impozitele pe venit sau pe dividende, că o să avem un impozit progresiv. Uneori premierul spune că este cel mai mare suporter al impozitării progresive, ceea ce noi nu credem că ar fi bine pentru economia noastră”, a declarat recent, pentru Economedia, Radu Burnete, director executiv al confederației patronale Concordia.