Ministerul Educației, criticat de Consiliul Național al Elevilor după ce a aprobat structura anului școlar 2020-2021: „Este regretabil că doamna ministru pur și simplu a ignorat sutele de propuneri”

Ministerul Educației, criticat de Consiliul Național al Elevilor după ce a aprobat structura anului școlar 2020-2021: „Este regretabil că doamna ministru pur și simplu a ignorat sutele de propuneri”
Foto. Inquam Photos / Octav Ganea

Consiliul Național al Elevilor a criticat decizia Ministerului Educației de a aproba structura anului școlar 2020-2021 fără să țină cont de opinia lor cu privire la data de începere a cursurilor, precum și la contrabeneficiile susținerii examenelor naționale în mijlocul verii, potrivit HotNews.ro.

Elevii susțin că au cerut, încă de acum trei ani, ca școala să înceapă la dată la fixă, mai exact la 1 septembrie, și să se încheie în 1 iunie. Ei mai spun că în urma discuțiilor cu Ministerul Educației a fost luată în calcul o soluție de compromis, și anume începerea cursurilor pe data de 7 septembrie.

„Dorim să atragem atenția cu privire la un fenomen care a luat amploare în sistemul educațional, mai ales în ultimii ani: calendarul examenelor naționale este unul decalat, elevii sunt nevoiți să susțină aceste examene în toiul verii, în clase care nu sunt dotate cu sisteme de ventilație, randamentul fiind unul din ce în ce mai scăzut. De asemenea, orice zi petrecută la școală în luna iunie este resimțită precum o povară de către elevi, aspect care favorizează absenteismul școlar masiv, dar și incapacitatea beneficiarilor primari ai educației de a se putea concentra pe studiu. Cu toate acestea, Ministerul Educației și Cercetării a făcut abstracție totală de problemele cu care se confruntă elevii și a aprobat o structură care amplifică impactul negativ al acestui aspect”, se arată într-un comunicat al elevilor

„Este regretabil că doamna ministru pur și simplu a ignorat sutele de propuneri pe care elevi reprezentanți din toată țara le-au transmis, toate pentru ca anul școlar să înceapă pe 7 septembrie, într-o logică de a nu mai tergiversa cursurile spre luna iunie, chiar iulie pentru elevii din învățământul profesional și tehnic. Poate pentru Ministerul Educației și Cercetării nu e atât de important că elevii vor veni în ianuarie în școli și vor îngheța în clasele care nu sunt dotate corespunzător pentru că vacanța de 3 săptămâni e istorie acum. Vacanța pe care noi o revendicăm de atâția ani ca fiind soluția optimă pentru un sistem educațional coerent și de calitate. Nu abandonăm lupta, există un proiect de lege în Parlamentul României pe tema structurii anului școlar și vom dezbate asupra lui, vom veni cu propuneri concrete, fiindcă e inadmisibil să mai tolerăm încă un an în care actorii implicați în sectorul educațional nu se pot pune de acord asupra unei structuri a anului școlar. Consiliul Național al Elevilor va susține structura fixă a anului școlar, obținută pe cale parlamentară.unei structuri a anului școlar. Consiliul Național al Elevilor va susține structura fixă a anului școlar, obținută pe cale parlamentară.”, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Anul școlar 2020-2021 va începe în 14 septembrie, iar vacanța de Paști va fi formată din două săptămâni libere, ce vor fi acordate la diferență de trei săptămâni, una pentru sărbătoarea ortodoxă, iar alta pentru cea catolică, arată varianta publicată joi în Monitorul Oficial, potrivit edupedu.ro. (Detalii AICI)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`