Ministerul austriac de Interne îl contrazice pe Lucian Bode: „În ultimele săptămâni, ministrul Karner i-a explicat că Austria nu poate vota aderarea României la Schengen”

Ministerul austriac de Interne îl contrazice pe Lucian Bode: „În ultimele săptămâni, ministrul Karner i-a explicat că Austria nu poate vota aderarea României la Schengen”
În imagine: Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne, în timpul unei vizite în Austria. El a discutat (neconvingător) cu omologul său austriac, Gerhard Karner, despre aderarea României la Schengen. Foto: Lucian Bode / Facebook

Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne, i-a spus lui Lucian Bode (PNL), omologul său român, în cadrul întâlnirilor din ultimele săptămâni, că Austria nu va vota la Consiliul JAI pentru aderarea României la Schengen. Cel puțin asta susține acum Ministerul austriac de Interne, într-un răspuns pentru Libertatea, contrazicând astfel afirmații ale lui Bode, care l-a acuzat pe omologul său austriac de faptul că s-a răzgândit chiar înainte de ședința Consiliului.

Ministerul austriac de Interne îl contrazice pe Bode pe tema votului privind extinderea Schengen

Pe 23 noiembrie, după ce Karner s-a pronunțat public împotriva extinderii Spațiului Schengen, Lucian Bode a fost la Viena, iar de acolo a transmis un mesaj optimist: „Omologul meu m-a asigurat în mai multe rânduri că ultimele declaraţii pe subiectul Schengen nu sunt îndreptate împotriva României, ci subliniază nevoia de acţiune urgentă în privinţa gestionării provocărilor migraţioniste care afectează Austria”.

În schimb, Ministerul austriac de Interne susține că, de fapt, Gerhard Karner a exprimat un refuz: „În ultimele săptămâni au avut loc mai multe întâlniri între ministrul Karner și ministrul Bode. Ministrul Karner a explicat că, în prezent, Austria nu poate vota în favoarea aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen din cauza situației actuale a spațiului Schengen”.

„Din punctul de vedere al Austriei, acest punct de pe ordinea de zi ar fi trebuit să fie retras de pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului JAI din 8 decembrie și ar fi trebuit să se convină să se ia decizia într-o etapă ulterioară (de exemplu, în toamna anului 2023)”, a mai transmis MAI austriac, pentru Libertatea.

Și, din nou, autoritățile austriece și-au justificat decizia prin valul de migranți și au precizat că vor ca migranții să își înregistreze procedurile de azil la frontiera UE și să existe o procedură mai simplă pentru returnarea acestora în țările de origine.

Austriecii au mai susținut că România și Bulgaria au nevoie de sprijin „pentru combaterea traficului de persoane și pentru crearea unei infrastructuri de protecție a frontierelor externe”.

Bode, critici dure la adresa omologului său austriac, într-o scrisoare deschisă

Amintim că Lucian Bode i-a trimis o scrisoare deschisă lui Gerhard Karner, în care l-a acuzat că a avut un comportament nedemn, s-a răzgândit cu puțin timp înainte de Consiliul JAI și, astfel, a tratat de o manieră injustă și discriminatorie poporul român.

„Pe 23 noiembrie la Viena, în prezența colegilor noștri, îmi dădeați asigurări că sunteți „un prieten al României”, iar poziția dumneavoastră “nu este împotriva României ci împotriva unui sistem nefuncțional care nu trebuie extins cu niciun stat”. (…)

În întrevederea noastră din luna ianuarie m-ați asigurat de susținerea Austriei pentru aderarea la spațiul Schengen, iar în cadrul Conferinței ministeriale a Forumului Salzburg de la București, Austria și-a dat acordul pe o declarație comună în care toți membrii salutau susținerea aderării României la spațiul Schengen.

Nimeni nu a putut înțelege ce s-a întâmplat în două zile, de ce v-ați schimbat fundamental poziția”, i-a mai transmis Bode lui Karner, precizând că, astfel, acesta și-a atras revolta propriilor cetățeni.

Vinovați pentru ratarea intrării în Schengen, cel mai mare eșec de politică externă al României din ultimii ani, sunt acum considerați mai ales președintele Klaus Iohannis, principalul responsabil de politica externă a țării, Nicolae Ciucă, premierul României, și Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne și cel care trebuia să convingă austriecii că nu noi suntem de vină pentru problema migrației, frontierele noastre fiind securizate.

În acest context există tot mai multe speculații că Iohannis, Ciucă, Bode și oamenii din anturajul lor au pierdut încrederea Statelor Unite și oficialilor din UE, căci nu au reușit să-și ducă la îndeplinire mai multe angajamente asumate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)